Ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση για τις κυρώσεις!-Με βέτο απειλεί η Σλοβακία
Greek government expressed ''satisfaction''! on new sanctions to be applied by EU et co to Russia and Slovakia threatened to VETO since they believe these sanctions are meaningless and antiproductive.
- Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2014 10:02
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας για τις νέες κυρώσεις που θα επιβάλει κατά της Ρωσίας δήλωσε αργά τη νύχτα η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.
Όπως είπε η γερμανίδα ηγέτης σε δημοσιογράφους, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ουκρανία ή αν η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα χειροτερέψει.
Οι δηλώσεις της Μέρκελ ακολούθησαν αυτές του απερχόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκπονήσουν εντός της εβδομάδας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις δράσεις της στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών να ζητήσουν από την εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από τις διπλωματικές της υπηρεσίες να «αναλάβουν επειγόντως προπαρασκευαστικές εργασίες» για νέες κυρώσεις και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους προς εξέταση στις κυβερνήσεις της ΕΕ μέσα σε μια εβδομάδα, ανέφερε Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά τα διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ουσιαστικά την Κυριακή μία εβδομάδα διορία στη Ρωσία για να αλλάξει πορεία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, υπό την απειλή πάντα της επιβολής νέων κυρώσεων.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο βαν Ρομπάι. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «ενός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση» συμπλήρωσε. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 28 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Από την πλευρά της η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου.
Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις «έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στις 29 Ιουλίου να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.
«Χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές οι κυρώσεις» λέει η Σλοβακία
Ωστόσο οι αποφάσεις της ΕΕ δεν πέρασαν χωρίς αντιδράσεις.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία «χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές» και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ασκήσει βέτο σε πιθανά νέα μέτρα.
«Θεωρώ τις κυρώσεις χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές», δήλωσε ο Φίτσο σήμερα τα ξημερώματα στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Μέχρι να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί, δεν έχει νόημα να επιβάλουμε νέες», πρόσθεσε.
Ο Φίτσο, η χώρα του οποίου έχει εκφράσει και στο παρελθόν την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, υπογράμμισε ότι θα πολεμήσει για να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη της Σλοβακίας.
«Αν υποβληθούν προτάσεις, διατηρώ το δικαίωμα να ασκήσω βέτο στις κυρώσεις που θα βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας», είπε.
Ικανοποίηση στην Αθήνα
Από την πλευρά της πάντως η Αθήνα εξέφρασε την ικανοποίηση τους για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν το βράδυ του Σαββάτου στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως προς το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσαν πως μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά έθεσε με έμφαση και το θέμα της κάλυψης του κόστους που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι είναι το σχετικώς μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (τανεα)