Έντονη κινητικότητα: Νατοϊκό AWACS έκανε πτήσεις στα σημεία που θα τοποθετηθούν οι τουρκικοί S-400 – Δείτε χάρτη
Ποια ήταν πιθανόν η αιτία αυτής της ασυνήθιστα περίεργης πτήσης του Boeing E-3A;
Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας τους, ότι οι S-400, ή κομμάτια αυτών όπως το ραντάρ, πιθανότατα να βρίσκονται ήδη σε τουρκικό έδαφος, νωρίτερα από την ημερομηνία παραλαβής τους.
Μην ξεχνάμε ποτέ πως ήρθαν οι S-300 στην Ελλάδα και την Κρήτη κάτω από την «μύτη των Τούρκων
.ItaMilRadar @ItaMilRadar
ItaMilRadar @ItaMilRadar
Γιατί όμως τώρα όλα αυτά και η περίεργη πτήση αναζήτησης πιθανόν ίχνους ρωσικών πυραύλων σε τουρκικό έδαφος;
Χθες, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις αιτιάσεις των ΗΠΑ για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα καθυστερήσει την αγορά του προηγμένου ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να τους παραδώσει ακόμα νωρίτερα από τον Ιούλιο 2019.
«Είναι σίγουρο ότι είναι εκτός συζήτησης για εμάς το θέμα των S-400, που είναι ήδη μια ολοκληρωμένη συμφωνία», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία στην Κων/πολη το Σάββατο αργά το βράδυ.
«Η δική μας συμφωνία ήταν να μας δώσουν τους S-400 μέχρι τον Ιούλιο, πιθανώς θα τους δώσουν νωρίτερα», τόνισε ο ίδιος.
Αυτές οι δηλώσεις σίγουρα «γέμισαν με ψύλλους» τα αυτιά των Αμερικανών αξιωματούχων, που αναζητούν ίχνη των ρωσικών πυραύλων στο τουρκικό έδαφος, πριν προβούν στην οικονομική κατεδάφιση της Τουρκίας.
Οι θέσεις που θα τοποθετούσαν οι Τούρκοι από τα αρχικά στάδια παραλαβής των S-400, θα περιελάμβαναν πιθανότατα τα Δαρδανέλια και την Κύπρο για διαφορετικούς λόγους.
Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για τα Στενά που ελέγχουν όλη την θαλάσσια κίνηση από και προς την Μαύρη Θάλασσα, την Κριμαία και τα Στενά του Κέρτς, ελέγχοντας το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.
Στην δεύτερη περίπτωση, αφορά τα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας κατά της Κύπρου, αλλά κατά του Ισραήλ στην περιοχή.
Η στάση όμως αυτή του Ερντογάν, θα διέλυε και τους τελευταίους δεσμούς της Άγκυρας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κάλεσαν την Άγκυρα να καθυστερήσει την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων έως το 2020, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική, διότι η Τουρκία «γλυκοκοιτάζει» προς την ευρασιατική ένωση με αποστολή ελέγχου όλων των τουρκογενών λαών της πρώην ΕΣΣΔ.
«Παραμένουμε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας σχετικά με τις ανησυχίες μας για την απόκτηση του S-400», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωση κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο.
«Υπογραμμίζουμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ ρεαλιστικές αρνητικές συνέπειες εάν ολοκληρώσει την παραλαβή των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της τουρκικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα αεροσκαφών F-35», κατέληξε ο ίδιος .
Απαντώντας στις αμερικανικές απειλές ή κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε: «Είμαστε στο 2019, δεν είμαστε στο 1974, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν ένα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μετά την στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Κύπρο.
Η Τουρκία πιστεύει ότι διαθέτει πολύτιμα εργαλεία διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο Kurecik, που αποτελεί κρίσιμο τμήμα των δυνατοτήτων του βαλλιστικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ και της αεροπορικής βάσης του Incirlik, κοντά στη Συρία.
Η συμφωνία με τη Μόσχα υπογραμμίζει τόσο τις προσδοκίες της Τουρκίας για όλο και πιο ανεξάρτητο ρόλο στις περιφερειακές και παγκόσμιες πολιτικές, όσο και την διάβρωση της εμπιστοσύνης με την Ουάσινγκτον.
Τι μέλει γενέσθαι σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς.
Πολλοί εκτιμούν ότι είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, ΝΑΤΟ/ΗΠΑ και Τουρκία θα συγκλίνουν σε μια «χρυσή τομή» και η συμμαχία δεν πρόκειται να επέμβει σε τουρκικό έδαφος.
Άλλοι αναμένουν δεύτερο πραξικόπημα, χάος εντός Τουρκίας μετά από οικονομικό κραχ και λαϊκή εξέγερση, μετά την φυλάκιση 500 χιλιάδων Τούρκων πολιτών ως γκιουλενιστών.
Επίσης έχουμε στα σκαριά και το κράτος του Κουρδιστάν, από το οποίο θα διέρχονται οι αγωγοί μετά την επίθεση της δύσης στο Ιράν.