Αγρια νύχτα:πρώτα Γιούνκερ, μετά Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η δημοσιογράφος του Guardian, Ελενα Σμιθ, δεν αποκλείεται μετά την συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ να υπάρξει και τρίτη τηλεδιάσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν οι Ευ. Τσακαλώτος, Ν. Παππάς και Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Οπως αναφέρει ο Guardian δύο έγγραφα «κάνουν τον γύρο»: Η 47σέλιδη πρόταση της Ελλάδας και το προσχέδιο συμφωνίας των πιστωτών στο οποίο κατέληξαν οριστiκά το βράδυ της Τρίτης. Πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στον Guardian: «Ο αγώνας για έναν έντιμο συμβιβασμό δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν ακόμα κόκκινες γραμμές. Πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδας».
Αγωνία στο Μαξίμου για τη συμφωνία
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών ο επικεφαλής της Κομισιόν και γνωστός για τα φιλική στάση που έχει κρατήσει προς την ελληνική πλευρά, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ καθώς και την Γερμανίδα Καγκελάριο Αν. Μέρκελ, ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου:
Από την μία πλευρά να παρουσιάσει την πρόταση των θεσμών για την Ελλάδα μετά τη σύσκεψη των «5» στο Βερολίνο η οποία περιλαμβάνει παράταση του προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβρη με την ανάληψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων με αντάλλαγμα την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Να διερευνήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τα περιθώρια πολιτικής συμφωνίας καθώς ο χρόνος τελειώνει για την Ε.Ε. και για την Ελλάδα η οποία προσπαθεί να δυσκολία να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα αγωνιά για το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών που δεν έχει γίνει γνωστό στην ελληνική πλευρά και αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα.
Μπορεί ακόμα και ο μετριοπαθής αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης να σήκωσε τους τόνους χθες αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τελεσίγραφα, όμως η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών καθώς δεν είναι ακόμα σαφές πόσα και ποια μέτρα έχει περάσει το ΔΝΤ στην πρόταση κυρίως στον τομέα των εργασιακών και του ασφαλιστικού ενώ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση μία πρόταση με τα χαρακτηριστικά του τελεσιγράφου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του Μ. Μαξίμου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτήν την εβδομάδα καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλείσεις μεταξύ των δύο πλευρών παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει και από την Παρασκευή ξεκινούν οι δόσεις που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τα χρήματα για την καταβολή της δόσης στις 5 Ιουνίου και δεν επιθυμεί να «μεταφέρει» τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ για το τέλος του μήνα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει μία ενιαία συμφωνία που θα λύνει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και από την άλλη θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα με στόχο να μην υπάρχουν κενά για την ανάληψη νέων μέτρων κατά την εφαρμογή του προγράμματος.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στο The TOC κυβερνητικό στέλεχος, στην ελληνική πλευρά υπάρχει το συναίσθημα και η αγωνία που νιώθει «ο τερματοφύλακας πριν από το πέναλντι» αφού ο χρόνος τελειώνει και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.
Στη σημερινή σύσκεψη του Ζ. Κ. Γιούνκερ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ελληνικό θέμα και να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο η προοπτική να κλείσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα καθώς εκτός της 5ης Ιουνίου που πρέπει να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ ένα νέο dead line δίνει η Γερμανική πλευρά για το ελληνικό ζήτημα στις 14 Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει περάσει μία ενδεχόμενη συμφωνία από την Γερμανική βουλή η οποία κλείνει για καλοκαιρινές διακοπές και ξαναλειτουργεί σε ολομέλεια στις αρχές Ιουλίου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Η ελληνική πρόταση και το μπρα ντε φερ με τους δανειστές
Η ελληνική πρόταση που θα μεταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζ. Κ. Γιούνκερ περιλαμβάνει μία σειρά από προτάσεις όπως για παράδειγμα την θεσμοθέτηση τριών συντελεστών ΦΠΑ 6%, 11% και 22% με τα φάρμακα να οδηγούνται στον χαμηλό συντελεστή και τα περισσότερα τρόφιμα στο 11%, όπου θα ενταχθεί και ο τουριστικός τομέας άμεσα και όχι από τον Σεπτέμβριο όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πρόταση το προσδιορίζει για κάτω του 1% για το 2015 και πάνω από 1% για το 2016. Κάποιες πηγές νωρίτερα έκαναν λόγο για 0,8% και 1,5%, αντίστοιχα. Σε ότι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Η ελληνική πρόταση πάντως δεν έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για αργή πρόοδο και πρόταση ατελή. ««Δεν θα τα βρούμε στο μέσο της διαδρομής με την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις. Τα μέτρα που θα πάρουν οι Έλληνες πρέπει να είναι όσο ισχυρά όσο είχαμε συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευρά με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά να απαντά στον επικεφαλής του Eurogroup δηλώνοντας ότι «Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης, ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως είπε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, "όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει"» ανάφερε σε δήλωσή του, το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.