Γιούνκερ-Λαγκάρντ-Ντράγκι καλούν εσπευσμένα τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες - Το ΔΝΤ δεν ικανοποιείται από τους φόρους που προτείνει η Αθήνα
-
Η είδηση που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο επιβεβαιώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου
- Οι επικεφαλής των τριών θεσμών προγραμμάτισαν να συναντηθούν και κάλεσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό
- Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί πριν την κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup
- Το ΔΝΤ εξακολουθεί και ζητάει πιο σκληρά μέτρα και εκφράζει την αντίθεσή του με την φοροεπιδρομή που προβλέπει η ελληνική πρόταση
Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ σε δημοσίευμά του υποστηρίζει πως
λίγες ώρες πριν το Eurogroup αναμένεται να υπάρξει μία νέα κρίσιμη
συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι
και Κριστίν Λαγκάρντ. Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από το Μέγαρο
Μαξίμου.
Σε αυτή τη συνάντηση πριν το κρίσιμο Eurogroup, οι τρεις Θεσμοί
αποφάσισαν να προσκαλέσουν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μία
είδηση όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή η εσπευσμένη αναχώρηση του Έλληνα πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες μία ημέρα νωρίτερα, δείχνει πως τελικά μπορεί να έχει προκύψει πρόβλημα ή και εμπλοκή, καθώς το ΔΝΤ έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ και η Κομισιόν αν και βρίσκονται στο ίδιο... στρατόπεδο, έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας, με τους πιστωτές που εργάζονται στις διαπραγματεύσεις να ελπίζουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί η -πολύ κρίσιμη- Σύνοδος Κορυφής.
Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν, ενώ δεν αποκλείεται – σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει, ήδη, υποστεί εντυπωσιακή υπερφορολόγηση και, ως εκ τούτου, η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.
Click4more: Όλα όσα περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης - Ο μεγάλος κατάλογος με τα σκληρά μέτρα 8 δισ. ευρώ
Επίσης, το ΔΝΤ εκφράζει ορισμένες, αν και όχι τόσο «επιθετικές», αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, με τους εκπροσώπους του Ταμείου να φέρεται ότι έχουν ενημερώσει τους Ευρωπαίους πως δεν είναι «ευχαριστημένοι» με τις νέες ελληνικές προτάσεις, με μοναδική ίσως εξαίρεση τα μέτρα που αφορούν στον προϋπολογισμό.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε βάθος, προκειμένου να καταστεί περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη θα καταστεί, μακροπρόθεσμα, βιώσιμη.