«Το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στο Ντονμπάς» σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Μάρτιο του 2021, για τον οποίο μια γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας υπό το φως των ταραχών στην ανατολική Ουκρανία θα ήταν «ένα πραγματικό μήνυμα προς τη Ρωσία».
Από τη Βαγδάτη στο Βελιγράδι
Στις 13 Φεβρουαρίου 1991, δύο βόμβες από αμερικανικά αεροσκάφη stealth έπληξαν ένα πολιτικό καταφύγιο στη Βαγδάτη. Και οι δύο βόμβες βρήκαν το στόχο. Καθοδηγούμενες από λέιζερ, οι βόμβες διείσδυσαν στην παχιά οπλισμένη με σκυρόδεμα οροφή του καταφυγίου. Ο στόχος γύρω στις 4:30 μ.μ. ήταν γεμάτος γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Πιθανώς 408 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη σχεδόν μισού τόνου εκρηκτικών, κομματιασμένοι από θραύσματα, σκοτωμένοι από συντρίμμια ή έχοντας συνθλιβεί από το τεράστιο ωστικό κύμα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε: «Μας λυπεί όλους που υποπτευόμαστε ότι αθώοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής σύγκρουσης». Και το Πεντάγωνο: «Φαίνεται ότι πολίτες έχουν τραυματιστεί σ’ αυτή την επίθεση. Θα διερευνήσουμε το περιστατικό πολύ προσεκτικά και θα καθορίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά στο μέλλον για να αποκλείσουμε μια υποτροπή».
Βελιγράδι, 16 Αυγούστου 2016, AP: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πολέμων στα Βαλκάνια. Ως γερουσιαστής, ο Μπάιντεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής του βομβαρδισμού της Σερβίας… «Θα ήθελα να προσθέσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πολέμων τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων οι ζωές χάθηκαν ως αποτέλεσμα της εκστρατείας του ΝΑΤΟ», ανέφερε.
Η αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ζωές και άφησε εκατομμύρια άστεγους στη Βοσνία, την Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο. «Γνωρίζαμε ότι θα ξεκινούσε σε λίγες ώρες τον πόλεμο το ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας. Ήμουν δύσπιστος. Πώς θα φανεί αν το ΝΑΤΟ, και για άλλη μια φορά η Γερμανία, βομβαρδίσουν τη Σερβία;… Το βράδυ, για πρώτη φορά, άκουσα το ουρλιαχτό του συναγερμού αεροπορικής επιδρομής. Σήμερα θυμάμαι πόσο ποικίλοι είναι οι ήχοι του αεροπορικού πολέμου: το βαθύ βουητό των αόρατων βομβαρδιστικών, η σφήνα των πυραύλων Κρουζ που αναζητούν τον στόχο τους, το κροτάλισμα των σερβικών αντιαεροπορικών όπλων, οι βαρετές ή κραυγαλέες εκρήξεις που ακολούθησαν. Και το νυχτερινό τοπίο: φωτεινά ίχνη σερβικών αντιαεροπορικών πυραύλων σε μαύρο ουρανό, πορτοκαλί-κοκκινωπές φλόγες μετά την πρόσκρουση των βομβών.
»Μάθαμε όρους όπως: “βόμβες γραφίτη”, “κατευθυνόμενοι πύραυλοι”, “αόρατα αεροσκάφη”, “πυρομαχικά ουρανίου”, “βόμβες διασποράς” και “παράπλευρες απώλειες”. Αυτός ήταν ο αγαπημένος μου όρος. Χρησιμοποιήθηκε όταν το ΝΑΤΟ χτύπησε μια γραμμή Αλβανών προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο, ένα πολιτικό τρένο, την αγορά αγροτών στο Νις, τη νευρολογική κλινική ή την κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι». (Αντρέι Ιβάντζι, TAZ).
.................................................................................................................................................