"The most surprising result was that the positive effects were found in countries around the whole world. So regardless of being located outside of what is considered the Mediterranean region, the positive cognitive effects of a higher adherence to a MedDiet were similar in all evaluated papers;" he said.
Attention, memory, and language improved. Memory, in particular, was positively affected by the MedDiet including improvements in: delayed recognition, long-term, and working memory, executive function, and visual constructs.
"Why is a higher adherence to the MedDiet related to slowing down the rate of cognitive decline? The MedDiet offers the opportunity to change some of the modifiable risk factors," he explained...."
"...Η κρητική διατροφή έχει διαφορές παραλλαγές, αλλά γενικά είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς κ.α., ενώ είναι πιο φτωχή σε γαλακτοκομικά και κόκκινα κρέατα...."
"...Το συμπέρασμά τους είναι ότι, πέρα από κάθε αμφιβολία, η κρητική διατροφή συνδέεται κυρίως με καλύτερη μνήμη, αλλά επίσης με βελτίωση στην προσοχή, στη γλωσσική ικανότητα κ.α. Όσοι επιμένουν…κρητικά, επιβραδύνουν γενικότερα την έκπτωση των νοητικών και μνημονικών λειτουργιών τους..."
Έρευνα συνδέει την κρητική διατροφή με την βελτίωση της μνήμης, της προσοχής και της γλωσσικής ικανότητας!
Εάν κανείς -ιδίως από μια ηλικία και μετά- θέλει καλύτερη μνήμη, πιο γρήγορη σκέψη και καθυστέρηση της εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας, έχει κάθε λόγο να ακολουθεί την Κρητική διατροφή, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη, που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογες έρευνες του παρελθόντος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Χάρντμαν του Κέντρου Ανθρώπινης Ψυχοφαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν στη Μελβούρνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα διατροφής “Frontiers in Nutrition”, μελέτησαν και επαναξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τις δημοσιευμένες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της κρητικής διατροφής στον εγκέφαλο. Συνολικά εξέτασαν 18 μελέτες της περιόδου 2000-2015.
Το συμπέρασμά τους είναι ότι, πέρα από κάθε αμφιβολία, η κρητική διατροφή συνδέεται κυρίως με καλύτερη μνήμη, αλλά επίσης με βελτίωση στην προσοχή, στη γλωσσική ικανότητα κ.α. Όσοι επιμένουν…κρητικά, επιβραδύνουν γενικότερα την έκπτωση των νοητικών και μνημονικών λειτουργιών τους.
«Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι αυτά τα οφέλη συναντώνται σε όλες τις χώρες, οπουδήποτε στον κόσμο, και όχι μόνο στην ίδια την Μεσόγειο και την Κρήτη, αρκεί να τηρεί κάποιος αυτές τις διατροφικές συνήθειες», ανέφερε ο Χάρντμαν.
Η κρητική διατροφή έχει διαφορές παραλλαγές, αλλά γενικά είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς κ.α., ενώ είναι πιο φτωχή σε γαλακτοκομικά και κόκκινα κρέατα.
Η θετική επίδρασή της στον εγκέφαλο αποδίδεται στην μείωση των εσωτερικών φλεγμονών, στην τροφοδοσία του οργανισμού με βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία, στην έμφαση στα φυτικά αντί για τα ζωικά λίπη, στη συμβολή της στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, στην αύξηση των πολυφαινολών στο αίμα, στη βελτίωση του ενεργεικού μεταβολισμού μέσα στα κύτταρα, στον εμπλουτισμό των μικροβιακών κοινοτήτων του εντέρου κ.α.
Μετά από όλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, και με δεδομένη τη σταδιακή γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια, η κρητική διατροφή πρέπει να θεωρείται ουσιαστικό εργαλείο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και για πρόληψη της άνοιας.
«Συνιστώ στους ανθρώπους να προσπαθήσουν να αρχίσουν ή να συνεχίσουν να ακολουθούν την Κρητική διατροφή, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία», δήλωσε ο Χάρντμαν.
Eat Mediterranean: Your brain will reap the benefit
The Mediterranean diet can improve your mind, as well your heart, shows a study published in the open-access journal Frontiers in Nutrition.
Following a Mediterranean diet was shown to be associated with slower rates of cognitive decline, reduced conversion to Alzheimer's, and improvements in cognitive function.
The main foods in the Mediterranean diet (MedDiet) include plant foods, such as leafy greens, fresh fruit and vegetables, cereals, beans, seeds, nuts, and legumes. The MedDiet is also low in dairy, has minimal red meat, and uses olive oil as its major source of fat.
Leading author Roy Hardman from the Centre for Human Psychopharmacology Swinburne University of Technology Melbourne Australia and his colleagues evaluated all the available papers between 2000-2015 that investigated if and how a MedDiet may impact cognitive processes over time. In total, 18 out of the 135 articles met their strict inclusion criteria.
"The most surprising result was that the positive effects were found in countries around the whole world. So regardless of being located outside of what is considered the Mediterranean region, the positive cognitive effects of a higher adherence to a MedDiet were similar in all evaluated papers;" he said.
Attention, memory, and language improved. Memory, in particular, was positively affected by the MedDiet including improvements in: delayed recognition, long-term, and working memory, executive function, and visual constructs.
"Why is a higher adherence to the MedDiet related to slowing down the rate of cognitive decline? The MedDiet offers the opportunity to change some of the modifiable risk factors," he explained.
"These include reducing inflammatory responses, increasing micronutrients, improving vitamin and mineral imbalances, changing lipid profiles by using olive oils as the main source of dietary fats, maintaining weight and potentially reducing obesity, improving polyphenols in the blood, improving cellular energy metabolism and maybe changing the gut micro-biota, although this has not been examined to a larger extent yet."
Moreover, the benefits to cognition afforded by the MedDiet were not exclusive to older individuals. Two of the included studies focused on younger adults and they both found improvements in cognition using computerized assessments.
The researchers stress that research in this area is important due to the expected extensive population aging over the next 20-30 years. They envision that the utilization of a dietary pattern, such as the MedDiet, will be an essential tool to maintain quality of life and reduce the potential social and economic burdens of manifested cognitive declines like dementia.
"I would therefore recommend people to try to adhere or switch to a MedDiet, even at an older age," Hardman added.
Like many researchers, Hardman takes his research home: "I follow the diet patterns and do not eat any red meats, chicken or pork. I have fish two-three times per week and adhere to a Mediterranean style of eating."