..."Gavdos . ...A boy from Mali approached me sometime later and said: ' I have nobody in my life.I have come through paths of death.I am afraid of nothing. I only want to know; Are they sending me back?!' ..." translated by m.l.p.
Ο φωτογράφος που έφτασε πρώτος στη Γαύδο και αντίκρισε τους 157 μετανάστες: «Μόλις με είδαν με αγκάλιαζαν κι έκλαιγαν» [εικόνες]
Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» και τον δημοσιογράφο Αθω Δημουλά, περιγράφει τις σκηνές που αντίκρισε στο νοτιότερο νησί της Ευρώπης.
O Βασίλης Μαθιουδάκης βρισκόταν στη Γαύδο για πασχαλινές διακοπές. Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέµπτης κατηφόρισε το µονοπάτι που οδηγεί στην παραλία Τρυπητή, για να βρεθεί αντιµέτωπος µε µια συνταρακτική εικόνα. «Δεν έχω λόγια να περιγράψω πώς ένιωσα», είπε στην «Καθημερινή». «Οσα ακολούθησαν αποτελούν µία από τις πιο δυνατές εµπειρίες της ζωής µου».
Μπροστά του βρίσκονταν 157 άνθρωποι, µε πεταµένα ρούχα στην άµµο, ψάχνοντας στις λιγοστές τους προµήθειες για φαγητό. Στην άκρη της παραλίας ήταν αραγµένο το µικρό και σχεδόν κατεστραµµένο ξύλινο καΐκι που τους έφερε από τη Λιβύη. Είχαν περάσει έξι µέρες στη θάλασσα.
Τους εξήγησα πού βρίσκονταν γιατί νόμιζαν ότι είχαν φτάσει στην Ιταλία«Μόλις µε είδαν, ένιωσαν ανακούφιση», θυμάται ο κ. Μαθιουδάκης. «Αρχισαν να µε αγκαλιάζουν και να κλαίνε. Τους εξήγησα πού βρίσκονταν, γιατί πίστευαν ότι είχαν φτάσει στην Ιταλία». Αλλοι κατάγονταν από τη Σοµαλία και το Μάλι, άλλοι από το Σουδάν, την Αίγυπτο αλλά και τη Συρία και το Ιράκ. Οι περισσότεροι νεαροί άνδρες, καµιά δεκαριά γυναίκες (µία έγκυος) και δύο µικρά παιδιά. «Ηταν εξαντληµένοι αλλά όχι εξαθλιωµένοι, άνθρωποι που έφυγαν κυνηγηµένοι από τα σπίτια τους, µορφωµένοι, αξιοπρεπείς, υπερήφανοι». Οταν αργότερα ανέβηκαν στο Καστρί, την πρωτεύουσα του νησιού, του ζήτησαν τσιγάρα, αλλά επέµεναν να του τα πληρώσουν.
Οι ντόπιοι μπήκαν σε μια διαδικασία αυτόματης αλληλεγγύηςΟι 157 µετανάστες δεν ήταν τυχεροί µόνο επειδή γλίτωσαν από τα κύµατα της Μεσογείου, αλλά και επειδή βρέθηκαν σε µια κοινότητα που κινητοποιήθηκε ταχύτατα. «Οι ντόπιοι µπήκαν σε µια διαδικασία αυτόµατης αλληλεγγύης», σχολιάζει ο κ. Μαθιουδάκης και περιγράφει πόσο σπουδαία ήταν η στάση των κατοίκων, της δηµάρχου Ευαγγελίας Καλλίνικου και της γιατρού Βούλας Νικολιδάκη.
Κάποιοι άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν όσους περισσότερους µπορούσαν, άλλοι βολεύτηκαν στο δηµαρχείο ή στο δηµοτικό σχολείο. Ετσι κι αλλιώς, η διαδικασία περίθαλψης κράτησε µόλις δύο µέρες.
Το Μεγάλο Σάββατο οι µετανάστες της Γαύδου µεταφέρθηκαν στα Χανιά και από εκεί οι περισσότεροι ταξίδεψαν για την Αθήνα. Η οδύσσειά τους θα συνεχιστεί, άγνωστο προς ποια κατεύθυνση, µε ποια κατάληξη. «Ενα παιδί από το Μάλι µε πλησίασε κάποια στιγµή και µου είπε: «∆εν έχω κανέναν στη ζωή µου, έχω περάσει από µονοπάτια θανάτου, δεν φοβάµαι τίποτα, θέλω µόνο να ξέρω αν θα µε στείλουν πίσω».
Οι φωτογραφίες του Βασίλη Μαθιουδάκη από τη Γαύδο:
Ο Βασίλης Μαθιουδάκης
*Οι φωτογραφίες είναι από το υλικό που ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook ο ίδιος ο φωτογράφος, μπορείτε να δείτε περισσότερες πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ
**Ο Βασίλης Μαθιουδάκης είναι freelancer φωτογράφος και δείγμα της δουλειάς του μπορείτε να δείτε ΕΔΩ