Deputy Foreign Minister Euclid Tsakalotos will now lead the team negotiating with other eurozone governments and the International Monetary Fund over Greece’s current bailout program. He is politically and ideologically close to far-left Prime Minister Alexis Tsipras, but he is expected to bring a less abrasive demeanor to the talks. He’d struggle to be any more disliked by Greece’s partners than Mr. Varoufakis, who in a Twitter post on Sunday compared himself to Franklin D. Roosevelt after skipping a dinner with other finance ministers Friday evening.
But there’s no way around the fact that voters in January elected a government led by the radical Syriza party with a mandate to tear up Greece’s old deal with creditors. Despite their many flaws, the bailout programs of 2010 and 2012 guided Greece back to modest economic growth, and Athens was able to issue bonds to private investors for the first time since the crisis began. Yet Syriza won a mandate for its pledge to secure creditors’ permission to return to the old tax-and-spend-and-spend norm while still receiving bailout cash.
That deal isn’t likely to happen, with or without Mr. Varoufakis and his antics. Nor does the finance minister’s sidelining ease the political challenge Mr. Tsipras will face in pushing any deal that would be acceptable to creditors through the Parliament in Athens. The potential for a revolt from Syriza’s left wing should temper enthusiasm over the package that Mr. Tsipras is said to be preparing to present to lawmakers. Mr. Tsipras recognizes the danger and has said he might have to submit bigger reforms to a referendum. Depending on how much you trust the Greek electorate, that’s either a promise or a threat.
Polls suggest growing skepticism about Syriza and greater willingness to accept bailout-style reforms, while rapid capital flight shows growing wariness of a euro exit. But until Greek citizens come to terms with the need for immediate and far-reaching supply-side reforms, a change of faces at the negotiating table isn’t going to keep Greece in the euro.
«Υπάρχει νέα αισιοδοξία για τις προοπτικές συμφωνίας με την Ελλάδα αφού η Αθήνα ώθησε τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων.... Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών και των πιστωτών όμως δεν είναι ο κ. Βαρουφάκης. Είναι οι Έλληνες ψηφοφόροι.
Την ομάδα διαπραγμάτευσης πλέον θα τη συντονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πολιτικά και ιδεολογικά είναι κοντά στην Aκροαριστερά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά αναμένεται να ακολουθήσει λιγότερο συγκρουσιακή συμπεριφορά στις συζητήσεις. Θα δυσκολευθεί να γίνει περισσότερο αντιπαθής στους εταίρους της Ελλάδας από ό,τι είναι ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος με ένα ποστ στο Twitter την Κυριακή συνέκρινε τον εαυτό του με τον Φράνκλιν Ρούζβελτ αφού παρέκαμψε το δείπνο της Παρασκευής με άλλους υπουργούς Οικονομικών.
Δεν υπάρχει όμως κανένας τρόπος να αποφύγει το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι εξέλεξαν τον Ιανουάριο μία κυβέρνηση υπό το ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ με εντολή να σκίσει την προηγούμενη συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές. Τα μνημόνια του 2010 και του 2012 αν και έχουν πολλά ελαττώματα καθοδήγησαν την Ελλάδα σε μέτρια οικονομική ανάπτυξη και η Αθήνα κατάφερε να εκδώσει ομόλογα σε ιδιώτες επενδυτές για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντολή για τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει την άδεια των πιστωτών να επιστρέψει η χώρα στο προηγούμενο καθεστώς «φορολογούμε και δαπανούμε, δαπανούμε, δαπανούμε», ενώ θα παίρνει ακόμη χρήματα από το πρόγραμμα στήριξης.
Είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει αυτή η συμφωνία, με ή χωρίς τον κ. Βαρουφάκη και τα καμώματά του. Ο παραμερισμός του υπουργού Οικονομικών δεν μειώνει την πολιτική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας όταν θα προσπαθήσει να προωθήσει στη Βουλή oποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να είναι αποδεκτή από τους πιστωτές. Η προοπτική για εξέγερση από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μετριάζει τον ενθουσιασμό για το πακέτο που λέγεται ότι ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας για να παρουσιάσει στους βουλευτές. Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει τον κίνδυνο και έχει πει ότι ενδεχομένως να θέσει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις σε δημοψήφισμα. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή ή ως υπόσχεση, ανάλογα με το πόσο εμπιστεύεται κανείς το εκλογικό σώμα της Ελλάδας.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι ενισχύεται η δυσπιστία αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η βούληση για αποδοχή μεταρρυθμίσεων, ενώ η ταχεία φυγή των κεφαλαίων δείχνει εντεινόμενη ανησυχία για έξοδο από το ευρώ. Η αλλαγή των προσώπων στο τραπέζι των διαβουλεύσεων δεν πετυχαίνει πολλά για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εάν δεν συμφιλιωθούν οι Έλληνες με την ανάγκη για άμεσες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς».
PHOTO/KOSTAS TSIRONIS/BLOOMBERG/NEWS