Market Watch: Ποιο είναι το χαρτί του Τσίπρα που καίει την τράπουλα της Ευρώπης
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το χαρτί της Ρωσίας, δίνοντας έτσι νέα γεωστρατηγική διάσταση στην κρίση του ευρώ» γράφει στο Market Watch της Wall Street Journal ο πολιτικός αναλυτής Ντάρελ Ντελαμέιντ.
Ο Αμερικανός αναλυτής στηρίζει αυτή του την άποψη στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επίσπευσε την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο κατά έναν μήνα, όταν βρέθηκε «αντιμέτωπος με την αδιαλλαξία εκ μέρους της ΕΕ και άλλων πιστωτών της για επιστροφή στη λιτότητα και άρνηση για ανακούφιση του ελληνικού χρέους». Έτσι, «η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια».
Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας την κάνει σημαντική
Βέβαια, ο Ντελαμέιντ εξηγεί στο αμερικανικό αναγνωστικό κοινό, πως «μπορεί η ελληνική οικονομία να μην αντιπροσωπεύει παρά μόνο ένα μικρό και ασήμαντο ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ, αλλά η θέση της στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής παραμένει ως σημαίνουσας γεωστρατηγικής σημασίας. Για αυτό άλλωστε και οι ΗΠΑ εργάστηκαν σκληρά κατά τη μεταπολεμική περίοδο για να κρατήσουν την Ελλάδα μακριά από το να πέσει στο Σοβιετικό στρατόπεδο και υποστήριξαν την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».
Η ΕΕ φαίνεται πρόθυμη να πετάξει την Ελλάδα εκτός ευρώ και να διαγράψει 70 χρόνια προσπάθειας
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «πολλοί ήδη έχουν κατηγορήσει την ΕΕ για ερασιτεχνισμό αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία» και «τώρα με την προσοχή της στις τυχαίες ευρω-παραμέτρους, η ΕΕ φαίνεται πρόθυμη όχι μόνο να πετάξει την Ελλάδα εκτός ευρώ με τις απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά και να διαγράψει 70 χρόνια προσπάθειας να κρατήσει τη χώρα στο Δυτικό στρατόπεδο».
Ο αναλυτής της Wall Street Journal τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σταματά να καταγγέλλει «bullying» από τις Αρχές των Βρυξελλών, ενώ παράλληλα, επισημαίνει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «προσπαθεί να βγάλει την κρίση έξω από το στενή σφαίρα του κανόνων των Συμβάσεων και να συμφωνήσει με τους εταίρους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της πραγματικά μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που υπάρχει στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον Ντελαμέιντ, η εμμονή της Μέρκελ στα συμφωνηθέντα, μας γυρίζει ξανά στο ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου. Μάλιστα, τονίζει ότι μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «έχουν τις πολιτικές τους ρίζες στον Μαρξισμό στο ΚΚΕ». Επιπλέον, «υπάρχουν ισχυροί δεσμοί και συμπάθεια μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας εξ αιτίας του κοινού τους θρησκεύματος της Ορθοδοξίας».
Γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι η Ρωσία έχει πολλά προβλήματα για να ασχοληθεί με την Ελλάδα
Για εκείνους που αρέσκονται να νομίζουν ότι «ο Πούτιν είναι στο χείλος της καταστροφής και ότι η Ρωσία έχει αρκετά δικά της προβλήματα για να ασχοληθεί με τη φτωχή μικρή Ελλάδα απλά υποτιμούν το ευρύ στρατηγικό όραμα του Ρώσου ηγέτη».
Ο δημοσιογράφος του Market Watch εξηγεί τον συλλογισμό του, υποστηρίζοντας ότι το ήδη το ΝΑΤΟ βρίσκεται «σε υψηλή ετοιμότητα αναφορικά με τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Στην Ουάσινγκτον αυξάνεται η ανησυχία για την «επέκταση της επιρροής της Μόσχας στο νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό μπλοκ». Ενδεικτική, κατά τον Ντελαμέιντ, της αμερικανικής ανησυχίας είναι η επίσκεψη της βοηθού υπουργού Εξωτερικών Βικτόριας Νούλαντ στην Αθήνα.
Η Νούλαντ ήρθε στην Αθήνα για να πιέσει Βρυξέλλες και Βερολίνο
Μάλιστα, ο αμερικανός αναλυτής προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι η συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είχε άλλο σκοπό παρά να «εντυπωσιάσει Βρυξέλλες και Βερολίνο με την προσοχή που δίνεται από την Ουάσινγκτον».
«Έχοντας οι ΗΠΑ να ανησυχούν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επέμβουν άμεσα (στην Ευρώπη), αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν να πιέζουν τους Ευρωπαίους να λύσουν το θέμα με έναν τρόπο που δεν θα εκθέσει τη Γηραιά Ήπειρο σε οικονομική η πολιτική αστάθεια» συνεχίζει ο Ντελαμέιντ στο Market Watch της Wall Street Journal.
Η ΕΕ έχει πολιτική μυωπία
Ωστόσο, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι, δεδομένου της πολιτικής μυωπίας της ΕΕ».
Χαρακτηριστική της ευρωπαϊκής μυωπίας είναι η στάση της στην κρίση της Ουκρανίας, αλλά και παλαιότερα, στις γεωπολιτικές κρίσεις που είχε προκαλέσει η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζει ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής. Η Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αντιμετωπίζουν την κάθε κρίση «κυβερνημένοι από τα στενά εθνικά τους συμφέροντα, την ώρα που άγονται και φέρονται από τις πιέσεις των ψηφοφόρων τους» και όχι στην ευρύτερη σφαίρα της γεωπολιτικής.
Αναφορικά με την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Ντελαμέιντ, οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν την Ευρώπη να ξυπνήσει όπως το είχαν κάνει και με τη Γιουγκοσλαβία στο παρελθόν, την ώρα που το «Βερολίνο, νομίζοντας πως έχει όλους τους άσους στο μανίκι του, προσπαθεί να κάνει την Ελλάδα να δειλιάσει. Ομως, ο Τσίπρας έχει έναν και μοναδικό άσο που μπορεί να ισοδυναμεί με όλους, και μπορεί να τον χρησιμοποιήσει».