November, Wednesday 25th., 2020
"... Αξιοσημείωτο
είναι πως ο Ολλανδός χαρτογράφος το 1658 με τα μέσα της εποχής του,
είχε αποτυπώσει γύρω από την Κρήτη 77 επώνυμες νησίδες και πως οι ανά
τους αιώνες κατακτητές του νησιού για τη προστασία του, είχαν
κατασκευάσει εκτός των 186 κάστρων, φρουρίων και «κουλέδων», σπουδαία
και απόρθητα φρούρια στις εξαρτημένες από τη Κρήτη νησίδες Γραμβούσα,
Σούδα και Σπιναλόγκα. .."
Πόσα νησιά έχει η Κρήτη και πώς μπορούμε να… μεγαλώσουμε την Ελλάδα – Τα κρυφά όπλα που μας δίνει το Δίκαιο της Θάλασσας
Η Κρήτη, το μεγαλύτερο Ελληνικό νησί και 5ο μεγαλύτερο της Μεσογείου, έχει μήκος 260 χιλιόμετρα (km), πλάτος 12-60 km, έκταση 8.336 km² και πληθυσμό 682.928 (απογραφή 2011).
Το νησί περιβρέχεται από 4 πελάγη (Ιόνιο, Βόρειο & Νότιο Κρητικό, Καρπάθιο) και επιπλέον βρίσκεται σε σπουδαία στρατηγική θέση αφού είναι στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων επικοινωνιών 3 ηπείρων. Για τους λόγους αυτούς αποτελούσε πάντα το πόθο όλων όσων είχαν συμφέροντα στη περιοχή.
Η μεγαλόνησος έχει 8 μεγάλους κόλπους (Κισσάμου, Χανίων, Αλμυρού, Ηρακλείου, Μαλίων, Μιραμπέλου, Σητείας & Μεσαράς) ενώ γύρω από την Κρήτη υπάρχουν τουλάχιστο 1.300 νησίδες, νησίδια, βραχονησίδες και βράχοι (ανεπίσημη καταγραφή). Από αυτά τα 284 έχουν όνομα, τα 78 είναι αξιόλογου μεγέθους, ενώ τα υπόλοιπα (βράχοι & σκόπελοι), δεν έχουν όνομα.
Από τα παρακείμενα και εξαρτημένα νησιά, δύο κατοικούνται σήμερα
(Γαύδος – Χρυσή ή Γαιδουρονήσι, απογραφή 2011), τρία κατοικούντο με την
απογραφή του 2001 (Γαύδος (183 άτομα), Γαυδοπούλα (3 άτομα) και Χρυσή (3
άτομα), ενώ άλλα 6 επιπλέον κατοικούντο παλαιότερα (Κουφονήσια,
Ελαφονήσι, Γραμβούσα, Σούδα, Δία και Σπιναλόγκα).
Αξιοσημείωτο
είναι πως ο Ολλανδός χαρτογράφος το 1658 με τα μέσα της εποχής του,
είχε αποτυπώσει γύρω από την Κρήτη 77 επώνυμες νησίδες και πως οι ανά
τους αιώνες κατακτητές του νησιού για τη προστασία του, είχαν
κατασκευάσει εκτός των 186 κάστρων, φρουρίων και «κουλέδων», σπουδαία
και απόρθητα φρούρια στις εξαρτημένες από τη Κρήτη νησίδες Γραμβούσα,
Σούδα και Σπιναλόγκα.
Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε από τη γεωγραφία αλλά και το Διεθνές
Δίκαιο της Θάλασσας, τι είναι νησί.
Νησί ή νήσος (Island) είναι μία φυσικά ή τεχνητά σχηματισμένη ξηρά, οποιουδήποτε μεγέθους και οποιασδήποτε μορφής, που περιβάλλεται πλήρως, από όλες τις πλευρές με νερό και η οποία βρίσκεται έξω από αυτό, κατά την πλήμμη. Υψώνεται δηλαδή πάνω από το μέγιστο ύψος στο οποίο ανέρχονται τα νερά κατά την παλίρροια.
Επίσης «νησί» σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό ορισμό, ορίζεται ένα τμήμα γης, εκτάσεως τουλάχιστον 1 km², που κατοικείται μόνιμα από πληθυσμό άνω των πενήντα κατοίκων, χωρίζεται από την ήπειρο με υδάτινο διάδρομο πλάτους τουλάχιστον 1 km, δεν συνδέεται με σταθερό μέσο με την ηπειρωτική Ευρώπη (τούνελ, γέφυρα) και δεν περιλαμβάνει πρωτεύουσα κράτους (Eurostat, 1994)Από νομικής όμως άποψης, σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, (ΔΔΘ) νησί είναι μόνο μια φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από νερό και που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του νερού κατά τη μέγιστη πλημμυρίδα. Σύμφωνα με το ΔΔΘ, τα νησιά αυτά, ανεξαρτήτως της θέσεως τους, του μεγέθους ή της ομορφιάς τους, δικαιούνται να έχουν ό,τι ακριβώς έχει και μια ηπειρωτική περιοχή. Δηλαδή, χωρική θάλασσα (ΧΘ), συνορεύουσα ζώνη (ΣΖ), υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή τα νησιά να κατοικούνται, όπως εσφαλμένα έχει επικρατήσει στη κοινή γνώμη, για να έχουν δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ.