Σέ ένα άρθρο-σοκ προχώρησε πριν λίγες ώρες το Bloomberg. Ο τίτλος του άρθρου στα αγγλικά αναφέρει: ''Turkey to Expand Oil and Gas Exploration in Disputed Waters'', δηλαδή στα ελληνικά: ''Η Τουρκία επεκτείνει την εξερεύνηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα''.
Με λίγα λίγα το διεθνές δίκτυο αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο και κάνει ένα τρομερό δώρο στην Άγκυρα!
Το άρθρο το γράφει Τούρκος και όπως φαίνεται έπεσαν πολλά χρήματα από την Άγκυρα.
Η Τουρκία δεσμεύθηκε «να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο», όπου ετοιμάζεται να εκδώσει νέες άδειες εξερεύνησης ενέργειας παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αργά την Τρίτη, στην οποία πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν τις «δραστηριότητες ορισμένων χωρών κατά των συμφερόντων της Τουρκίας στη Μεσόγειο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα χωρίς καμία παραχώρηση», ανακοίνωσε το συμβούλιο, συνεχίζει το Bloomberg.
Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ένα ενεργειακό «θερμό σημείο» με σημαντικά ευρήματα για την Κύπρο -που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το Ισραήλ και την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, και η κίνηση της Τουρκίας να εξασφαλίσει ένα μερίδιο των πόρων σε αυτά τα ύδατα έχει επιδεινώσει την ένταση σε μια ήδη ταραχώδη περιοχή, επισημαίνει το Bloomberg.
«Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και ορισμένες άλλες χώρες προσπάθησαν να μας αποκλείσουν» από την κατανομή των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τηλεόραση TV24 σε συνέντευξη την Τετάρτη.
«Κάθε συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί να επιβιώσει και δεν είναι έγκυρη, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός», είπε με έμφαση.
Αφού έστειλε στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο μετά το πραξικόπημα του 1974 με στόχο την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, η Άγκυρα αντιτίθεται σθεναρά στις Κυπριακές γεωτρήσεις χωρίς συμφωνία για το μοίρασμα των εσόδων, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Συνήψε επίσης συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορά τους, κάτι που οδήγησε τον Ερντογάν να ανακηρύξει δικαιώματα σε τμήματα του βυθού, τα οποία όμως η Αθήνα λέει ότι είναι ελληνικά με βάση το διεθνές δίκαιο.
Με λίγα λόγια το άρθρο ''γκριζάρει'' το Αιγαίο και δίνει από το πουθενά δικαιώματα στην Τουρκία!
Η αντεπίθεση της Ελλάδας
Την ώρα η Τουρκία κλιμακώνει μέρα με τη μέρα την ένταση με την Ελλάδα, η Αθήνα έχει ξεκινήσει τη διπλωματική της αντεπίθεση ενώ ταυτόχρονα διαμηνύει με δυναμικό τρόπο, ότι η χώρα μας δεν θα παραμείνει απλός παρατηρητής απέναντι στις προκλήσεις.
Το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος , ο οποίος μιλώντας στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αν χρειαστεί «θα δείξει τα δόντια της».
«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.
Μπορεί η τουρκική πλευρά να επενδύει τα τελευταία 24ωρα σε εμπρηστικές δηλώσεις με ευθεία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ωστόσο η Αθήνα «οχυρώνεται» και επιταχύνει τις ενέργειές της για καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, δύο στρατηγικές κινήσεις που δημιουργήσουν νέα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» και της Αλεξάνδρας Φωτάκη, το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος την επίσκεψη του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου.
Παράλληλα, σε εκκρεμότητα πλην των συνομιλιών με την Ιταλία, παραμένουν και οι διαπραγματεύσεις για καθορισμό ΑΟΖ, Ελλάδας – Αιγύπτου, που επίσης επηρεάζονται από τις καθυστερήσεις που επέβαλε η πανδημία
Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα τεθεί επί τάπητος στη διάρκεια της επίσκεψης του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου.
Ο Ντι Μάιο θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να έρθουν πιο κοντά στο συγκεκριμένο ζήτημα και να σημειωθεί πρόοδος.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για το ίδιο ζήτημα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα αναθερμάνθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Διπλωματικές «πηγές» υποστηρίζουν ότι μετά τις επαφές που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον αιγύπτιο ομόλογό του, οι συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου συνεχίζονται και έχουν θετικές προοπτικές.