Πολεμικά παιχνίδια στην κορεατική χερσόνησο
Του Κώστα Μπετινάκη
Μπαρούτι μυρίζει και πάλι στην Κορεατική χερσόνησο όπου τα ετήσια πολεμικά παιχνίδια έχουν προκαλέσει μεγάλη ένταση.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα «πολεμικά παιχνίδια» στην χερσόνησο της Κορέας αποτελεί μία ακόμη θρυαλλίδα στην τεταμένη ατμόσφαιρα που διαρκεί με επίκεντρο την Κίνα και τα γειτονικά κράτη στον Ασιατικό Ειρηνικό. Ένταση, που φαίνεται να δημιουργεί ατμόσφαιρα αναβίωσης επικίνδυνων ψυχροπολεμικών καταστάσεων.
Για όσους μελετούν την ιστορία της περιοχής, πρόκειται για μια επανάληψη ενός κεφαλαίου που δεν έχει κλείσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες στρατιώτες συμμετέχουν στα καθιερωμένα μεγάλα ετήσια γυμνάσια που πραγματοποιούνται από σήμερα, με το σκεπτικό «της αποτροπής ενδεχόμενης επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα».
Τα στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Ολοκληρωτική Ελευθερία» σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας θα διαρκέσουν ως τις 28 Αυγούστου. Σ΄αυτά συμμετέχουν 50.000 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες και 3.000 Αμερικανοί.
Τα σχέδια προβλέπουν τους τρόπους άμυνας των συμμαχικών δυνάμεων, στην περίπτωση βορειοκορεατικής εισβολής, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Στην άποψη της Πιονγκ-γιανγκ τα κοινά αμερικανο-νοτιοκορεατικά γυμνάσια πρόκειται για «προκλητικές ενέργειες και έχει απειλήσει για «ισχυρή στρατιωτική αντίδραση», στην περίπτωση που αυτά τα γυμνάσια συνεχιστούν.
«Παρόμοιου είδους κοινά στρατιωτικά γυμνάσια… λίγο απέχουν από την κήρυξη πολέμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βορειοκορεατική Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας που επιβλέπει τα μεθοριακά ζητήματα.
Η επιτροπή επισημαίνει τους κινδύνους πρόκλησης στρατιωτικής εμπλοκής από λάθος, «που θα μπορούσε να προκαλέσει το ξέσπασμα γενικευμένης σύρραξης».
Η στρατιωτική ένταση βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο ήδη στην Κορεατική χερσόνησο, μετά τις καταγγελίες της Σεούλ ότι οι Βορειοκορεάτες ευθύνονται για την έκρηξη νάρκης με θύματα μέλη νοτιοκορεατικής μεθοριακής περιπόλου, στις αρχές του μήνα.
Η Βόρεια Κορέα, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο επεισόδιο αλλά το Σαββατοκύριακο προειδοποίησε με «αδιάκριτα πλήγματα εναντίον νοτιοκορεατικών περιπόλων, στην περίπτωση που συνεχισθεί η μετάδοση παρόμοιων κατηγοριών».
Στην ανακοίνωση της Πιονγκ-γιανγκ προειδοποιούνται «οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές αρχές να σταματήσουν τα επικίνδυνα στρατιωτικά γυμνάσια που είναι δυνατόν να οδηγήσουν την κατάσταση στην χερσόνησο και τις σχέσεις βορά-νότου στην καταστροφή», όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.
Εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας απαντώντας στις κατηγορίες των Βορείων ανέφερε ότι «τα γυμνάσια θα συνεχισθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα παρά τις απειλές».
ΗΠΑ και Νότιος Κορέα, μοιράζονται τα έξοδα για την διατήρησε μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο νοτιοκορεατικό έδαφος, από το 1991.
Εφέτος, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αυξήσουν την στρατιωτική παρουσία τους στη Νότια Κορέα, στέλνοντας άλλους 800 στρατιώτες σε ενίσχυση της δύναμης των 28.000 που σταθμεύουν μόνιμα στην χώρα αυτή.
Πρόκειται για το προσωπικό και το υλικό της τεθωρακισμένης «1ης Μεραρχίας Ιππικού», που θα παραμένει εκεί επί εννιά μήνες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πάντως, το υλικό θα παραμείνει για να χρησιμοποιηθεί από τους επόμενους στρατιώτες που θα αποσταλούν όταν θα αντικαταστήσουν όσους λήγει η θητεία τους.
Εφέτος, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 866,5 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, για λίγο μόνο καιρό μπορεί να θεωρηθεί ήρεμη, μετά το τέλος του Κορεατικού Πολέμου στα 1953. Την Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός, είχαν τότε υπογράψει ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Δύναμης του ΟΗΕ (UNC), η Βόρεια Κορέα και εκπρόσωπος του Κινεζικού Λαϊκού Εθελοντικού Στρατού. Η Νότια Κορέα δεν είχε συνυπογράψει της συμφωνία και έτσι η Σεούλ -με τεχνικούς όρους- θεωρείται πως βρίσκεται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση με την Βόρειο.
Τον περασμένο χρόνο, υπήρξε πάλι κορύφωση της έντασης ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, αλλά και το συμμαχικό τους περιβάλλον, μετά την εκτόξευση από τη Βόρειο Κορέα κατασκοπευτικού δορυφόρου και την πραγματοποίηση δοκιμής πυρηνικού όπλου. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταδικάσει τις βορειοκορεατικές πράξεις.
Ποιος έχει πραγματικά την ευθύνη για την αναζωπύρωση της έντασης;
Αν αλλάξουμε τα πρόσωπα στους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, η ατμόσφαιρα θυμίζει κάποτε τις αρχές του 1900 και άλλοτε τις απαρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το σκηνικό της έντασης που έχει οδηγήσει στους πολέμους στον Ειρηνικό.
Μόνο που τότε η Ιαπωνία ήταν ο μοναδικός προκλητικός παράγοντας στην περιοχή με αποικιοκρατικές τάσεις, πριν υποστεί την οδυνηρή και πολύνεκρη ήττα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τους βομβαρδισμούς στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Με αντικειμενική παράθεση των ιστορικών γεγονότων, αν κάποιος την επιχειρήσει, θα μπορούσε να πει ότι το θέατρο πολέμου στον Ειρηνικό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ήταν μάχη ανάμεσα στο «καλό» και το «κακό, ούτε μεταξύ της Δημοκρατίας και της Αυτοκρατορίας.
Ήταν πόλεμος ανάμεσα σε δύο αυτοκρατορίες που επιδίωκαν να επιβάλουν την εδαφική κυριαρχία τους πέρα από τα σύνορά τους.
Έτσι και σήμερα, με πρόφαση την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Νότιας Κορέας η αμερικανική Εξωτερική Πολιτική στοχεύει να διατηρήσει την αποφασιστική επιρροή της στην περιοχή του Ειρηνικού, χιλιάδες μίλια μακριά από τις αμερικανικές ακτές.
Υπάρχουν κείμενα των οικονομικών ελίτ και των δεξαμενών σκέψης που δικαιολογούν την ολοένα και αυξανόμενη αμερικανική παρουσία στις απέναντι ακτές του Ειρηνικού, για την περικύκλωση και απομόνωση της Κίνας που απειλεί να καταστεί η κυρίαρχη περιφερειακή και στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.