Tsipras: Unity needed – Pavlopoulos: Country needs to exit impasse
On his part, Pavlopoulos referred to common struggle in order for the country to exit the current impasse and regain hope.
Μήνυμα συναίνεσης από τον πρωθυπουργό η επιλογή Παυλόπουλου
Παγωμένη υποδοχή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν αποκλείονται διαρροές κατά την σημερινή ψηφοφορία
Με έκπληξη που καταγράφηκε σε ένα χλιαρό χειροκρότημα υποδέχθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποψηφιότητα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.Επιχειρηματολογώντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η επιλογή του προσώπου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την συγκυρία και σημείωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ενότητα “ πρώτα απ όλα στη κοινωνία αλλά και σε επίπεδο πολιτικό και πολιτειακό. Η ευρύτερη, δυνατή, κοινωνική και πολιτική συναίνεση είναι κατά τη γνώμη μου, απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταπεξέλθουμε κάθε δυσκολία”.
Την αίσθηση που επικράτησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος έδινε κοινοβουλευτικό στέλεχος λίγο αργότερα στο καφενείο της Βουλής: “η αληθεία είναι ότι υπήρξε ένα μούδιασμα, όλοι μας θα προτιμούσαμε ένα πρόσωπο από τον χώρο της Αριστεράς, ωστόσο αυτή ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού και θα την στηρίξουμε”. Σε άλλο τραπέζι η κα Ραχήλ Μακρή έλεγε σε συνεργάτες ότι “διαφωνώ, δεν πρόκειται να τον ψηφίσω”. Καθώς δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαρροές κατά την σημερινή ψηφοφορία. Πάντως ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος εξέφρασε τις ενστάσεις του και στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα δήλωσε ότι θα προτιμούσε μεν αριστερό Πρόεδρο ωστόσο από την στιγμή που αυτή είναι η επιλογή του πρωθυπουργού θα ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο.
Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Τον ευχαριστώ γιατί μου δίνει την δυνατότητα να συμβάλλω με τις ταπεινές μου δυνάμεις για να αγωνιστούμε όχι μόνο για την πατρίδα και τον λαό μας αλλά και για την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της. Αυτή είναι η βασική αρχή που θα υπηρετήσω». Στον σύντομο διάλογο κατά την είσοδό του είπε:
«Η Ευρώπη εδώ και καιρό έχει χάσει μεγάλο μέρος από τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε. Πάνω στις οποίες οι ιδρυτές της και κυρίως ο άνθρωπος που σημάδεψε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ονειρεύτηκαν την Ευρώπη».
Αλλαγή την τελευταία στιγμή
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής ο επικρατέστερος για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος διέρρεε ότι είχε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα ακόμη και την δήλωση υποδοχής της υποψηφιότητας. Το ίδιο βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου πήγε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Εξηγώντας χθες σε δημοσιογράφους τί έγινε ο κ. Λαφαζάνης έλεγε: “δεν πήγα μόνος μου με καλέσανε και πήγα. Δεν φαγώθηκε από εμένα ο κ. Αβραμόπουλος, εγώ εξέφρασα τις ενστάσεις μου και για τους δύο”. Σε συνεργάτες του πάντως έλεγε ότι στην συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εξέφραζε μόνο τον εαυτό του. Έλεγε δε ότι σε σχέση με τον κ. Αβραμόπουλο η τελική επιλογή έχει θετικά έχει και αρνητικά και ότι η επιλογή στέλνει θολό μήνυμα στην κοινωνία.
Για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας συμβουλεύτηκε μία ευάριθμη ομάδα στενών συνεργατών και στελεχών του κόμματος, που ήταν και οι μόνοι που γνώριζαν μέχρι και την στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης. Τελικά στην “ψηφοφορία” απορρίφθηκε ο κ. Αβραμόπουλος και προκρίθηκε ο κ. Παυλόπουλος. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε πάντως ότι δεν έπαιξε ρόλο η θέληση του κ. Γιούνκερ να μην αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων με την μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου, αντίθετα πρόσθετε αυτό ήταν ένα επιχείρημα υπέρ του.
Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έλεγαν ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν ήταν η πρώτη επιλογή ωστόσο δεν ήταν και κεραυνός εν αιθρία, το όνομά του υπήρχε εδώ και αρκετές ημέρες μεταξύ των πιθανών υποψηφίων. Άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες το διέρρεε και ο κ. Πάνος Καμμένος αν και πάντα συμπλήρωνε ότι θα δεχθεί την επιλογή είναι του πρωθυπουργού όποια κι αν είναι. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το όνομα του κ. Παυλόπουλου είχε συζητήσει ο πρωθυπουργός και με τον κ. Κώστα Καραμανλή σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.
Μηνύματα
Η υποψηφιότητα Παυλόπουλου θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία ακόμη κι αν υπάρξουν περιορισμένες διαρροές. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε: “η αυξημένη πλειοψηφία θα είναι ένα μήνυμα συναίνεσης τόσο στο εξωτερικό όπου υπάρχει σε εξέλιξη η δύσκολη διαπραγμάτευση όσο και στο εσωτερικό”. Με την επιλογή του κ. Παυλόπουλου που είναι ταυτισμένος με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ ο κ. Τσίπρας διεμβολίζει την γαλάζια παράταξη και αυξάνει την αποδοχή του. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ δεν υπήρξε ενημέρωση του κ. Σαμαρά για την επιλογή Τσίπρα ούτε του κ. Αβραμόπουλου. Εννοείται ότι δεν υπήρχε περίπτωση η ΝΔ να μην ψηφίσει την συγκεκριμένη επιλογή. Ο κ. Παυλόπουλος δέχθηκε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού την Τρίτην το μεσημέρι και στην συνέχεια ενημέρωσε ο ίδιος τον πρώην πρωθυπουργό κ. Καραμανλή.