October, Wednesday 30th., 2024
_ "...Τότε ο μακαρίτης Μανώλης Γλέζος σε διάλογο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε* των ρώτησε, «αφού το θέμα έχει κλείσει, σημαίνει ότι νωρίτερα υπήρχε. Εξηγήστε λοιπόν πότε έκλεισε και με ποιον τρόπο«...."
_"... ο Γερμανός πρόεδρος Με γενναιότητα να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του Τρίτου Ράιχ, του οποίου η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αποτελεί καθολικό διάδοχο και να μη σκεφτεί να χρησιμοποιήσει τα τριάκοντα αργύρια των γερμανικών ιδρυμάτων για να εκμαυλίσει συνειδήσεις. Δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα, αντίθετα, θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο.»..."
* 1.)À mon avis, ce nom :Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, devrait toujours être accompagné de ceci: .
2.)Selon moi, cette toute petite phrase déclarative: 😵, est approprié de suivre toujours ce tout petit nom :Wolfgang Schäuble.
3.) Wolfgang Schäuble. Synonymes:
Alors, Je l'ai dit trois fois. C'est donc ratifié!!!
Maria L. Pelekanaki
Γερμανικές αποζημιώσεις: «Η
Γερμανία συμπεριφέρεται σαν μπαταχτσής πειρατής – Ειλικρινής συγγνώμη
μπορεί να είναι μόνο η έμπρακτη»
Στο Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί της Τρίτης ο Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Με αφορμή την έλευση του προέδρου της Γερμανίας στην Ελλάδα και τα Χανιά, ο κ. Συγγελάκης επισήμανε ότι θα πρέπει ο Γερμανός ηγέτης να ζητήσει έμπρακτη συγγνώμη ώστε να ξεκινήσει η απόδοση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.
Στη συζήτηση περιγράφηκε ακόμα το νομικό πλαίσιο που αφορά τις αποζημιώσεις, το τί έχουν κάνει άλλες χώρες, οι ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών για τη διεκδίκηση, τα αδιαίρετα σκέλη από τα οποία αποτελούνται οι διεκδικήσεις και σειρά άλλων ζητημάτων. Δεν έλειψαν και τα ερωτήματα για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δείτε παρακάτω τα κύρια σημεία όσων είπε ο κ. Συγγελάκης:
Για την επίσκεψη Σταϊνμάγιερ στα Χανιά και την ΠτΔ
«Η συγγνώμη για να είναι ειλικρινής πρέπει να είναι έμπρακτη. Οφείλει ο Γερμανός πρόεδρος να αδράξει την ευκαιρία, επισκεπτόμενος έναν από τους πλέον μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας, την Κάντανο και να εκφέρει μια καθαρή συγγνώμη. Χωρίς μισόλογα, παραφράσεις, αστερίσκους και υποσημειώσεις. Μια συγγνώμη που θα έθετε τις βάσεις για να ξεκινήσει επιτέλους ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τη δίκαιη επίλυση ενός ιστορικής σημασίας ζητήματος που είναι η απόδοση των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί δεν θα συνοδεύσει τον κ. Σταϊνμάγιερ στην Κάντανο; Για να αποφύγει να θέσει το θέμα ενώπιόν του; Το αντίθετο θα έπρεπε να κάνει, τώρα είναι ιδανική ιστορική ευκαιρία να το κάνει. Και ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που θα συναντηθούν σήμερα και αύριο μαζί του οφείλουν να θέσουν ξεκάθαρα, δημοσίως και ενώπιόν του το ζήτημα και την ομόφωνη απόφαση της Βουλής στις 17 Απριλίου 2019 που δίνει εντολή στις κυβερνήσεις να διεκδικήσουν μεθοδικά τις γερμανικές οφειλές.»
«Ο λαός των Χανίων και της Κρήτης είναι υπερήφανος και αξιοπρεπής και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσει ο Γερμανός πρόεδρος. Με γενναιότητα να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του Τρίτου Ράιχ, του οποίου η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αποτελεί καθολικό διάδοχο και να μη σκεφτεί να χρησιμοποιήσει τα τριάκοντα αργύρια των γερμανικών ιδρυμάτων για να εκμαυλίσει συνειδήσεις. Δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα, αντίθετα, θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο.»
Πού στηρίζεται το αίτημα για αποζημιώσεις
«Η Γερμανία είχε υπογράψει τη συνθήκη του Λονδίνου το 1953 που της κούρευε τα εξωτερικά χρέη κατά 62% και ρύθμιζε την αποπληρωμή των υπόλοιπων χρεών της με ρήτρα ανάπτυξης – κάτι που αρνήθηκε πεισματικά να κάνει τις εποχές των μνημονίων – και επίσης πάγωσε την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων προς την Ελλάδα. Δεν τις εξαφάνισε, αλλά αποφασίστηκε ότι θα αποπληρώνονταν όταν θα ενοποιείτο η Γερμανία.
Η Γερμανία ενοποιήθηκε το 1990 με τη συνθήκη της Μόσχας μεταξύ των δύο Γερμανιών που ενοποιήθηκαν και των τεσσάρων χωρών που κατείχαν το έδαφος της Γερμανίας μετά τον πόλεμο, δηλαδή της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. Αλλά αυτή η συνθήκη δεν αναγνωρίστηκε ως συνθήκη ειρήνης από τους Γερμανούς, γιατί αν αυτό γινόταν, θα έπρεπε άμεσα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις. Είπαν ότι ενοποιήθηκαν μεν, αλλά δεν έχει συναφθεί συνθήκη ειρήνης και από το 1990 ως το 2013 μας έλεγαν να περιμένουμε μέχρις ότου συμβεί αυτό. Και το 2013 μονομερώς διακήρυξαν ότι το θέμα οικονομικά και πολιτικά έχει κλείσει.
Τότε ο μακαρίτης Μανώλης Γλέζος σε διάλογο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε των ρώτησε, «αφού το θέμα έχει κλείσει, σημαίνει ότι νωρίτερα υπήρχε. Εξηγήστε λοιπόν πότε έκλεισε και με ποιον τρόπο«. Και από την άλλη πλευρά είχαμε άκρα του τάφου σιωπή. Ουδέποτε έχει παράσχει κάποια εξήγηση. Γιατί αν το κάνει, θα πέσει σε αντίφαση με όσα έλεγε μέχρι το 2013. Ακόμα και η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής έχει βεβαιώσει ότι έχει άδικο και πως το θέμα δεν έχει κλείσει. Η Γερμανία συμπεριφέρεται σαν μπαταχτσής πειρατής σε αυτό το ζήτημα.
Κάποιες χώρες πήραν αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Κάποιες άλλες έχουν τα τελευταία χρόνια μπει στη διεκδίκηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πολωνία που καταστράφηκε ολοσχερώς και είχε έξι εκατομμύρια νεκρούς. Αλλά η διαφορά με την Πολωνία είναι ότι είχε παραιτηθεί παλαιότερα των αξιώσεών της. Παρόλα αυτά επανέρχεται και διεκδικεί, ενώ η Ελλάδα που ουδέποτε έχει παραιτηθεί ή αποζημιωθεί τί κάνει άραγε; Ρητορικό το ερώτημα. Επίσης υπάρχουν οικογένειες θυμάτων στην Ιταλία που κινούνται για αποζημιώσεις.»
Πόσα είναι τα λεφτά
«Υπάρχουν υπολογισμοί από το 2014, του ΓΛΚ που έχει υιοθετήσει η Βουλή και μιλάμε για περίπου 300-350 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η αξία των αρχαιολογικών θησαυρών. Υπάρχουν και μεγαλύτερες προσεγγίσεις.
Η διεκδίκηση των οφειλών είναι ενιαία και αδιαίρετη. Δεν αποσπάται οποιοδήποτε μέρος. Ενδεχομένως σε τακτικό επίπεδο, όπως έλεγε παλαιότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα μπορούσε να προταχθεί το κατοχικό ανακγαστικό δάνειο, το οποίο είναι συμβατική οφειλή της Γερμανίας προς την Ελλάδα που μάλιστα τα χρόνια του Χίτλερ είχαν αποπληρωθεί και δύο δόσεις πίσω. Είναι αναγνωρισμένο απόλυτα δηλαδή, πέρα και από την υπογραφή τους. Και αφού ξεκίνησε να πληρώνει δόσεις και σταμάτησε, τρέχουν τόκοι υπερημερίας στο δάνειο αυτό.
Αλλά συνολικά δεν πρέπει να αφεθεί τίποτα πίσω, ούτε τις αποζημιώσεις για τις δολοφονίες και τους θανάτους, ούτε και την κατατροφή των υποδομών και τη λεηλασία του πλούτου μας, αλλά και τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν από τη χώρα. Έχει τεράστια αξία ηθικά ότι η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό του νεκρών σε σχέση με τον πληθυσμό της κατά την Κατοχή. Δεν υπάρχει τρόπος η Γερμανία να το αποφύγει, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική πολιτική τάξη στο σύνολό της κάνει το αυτονόητο: να διεκδικεί αυτά που μας οφείλει.»
Η ευθύνη της Γερμανίας
«Η Γερμανία δεν μπορεί να ηγηθεί της Ευρώπης έχοντας σκελετούς στη ντουλάπα της και αποφασίζοντας μονομερώς ποια συνθήκη θα τηρήσει και ποια όχι, καταπατώντας την ίδια την υπογραφή της και φερόμενη με ανάλγητο και προσβλητικό τρόπο απέναντι στην Ελλάδα.
Όλοι το ζήσαμε στη διάρκεια των μνημονίων, όταν μας βρήκε ευάλωτους και αντί να μας στηρίξει ως χώρα-εταίρος της ΕΕ, μας πέρασε στον λαιμό θηλιά από την οποία ακόμα δεν απαλλαγήκαμε. Οι κανόνες είναι κανόνες και πρέπει να τηρούνται από όλους χωρίς κόλπα. Και επίσης, πώς θα δείξει η Γερμανία ότι πράγματι έχει τραβήξει διαχωριστική γραμμή με τον ναζισμό και πως δεν θα προκαλέσει τα ίδια στο μέλλον;»
zarpanews.gr