May, Sunday 19th., 2024
Εκδήλωση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στη Γενοκτονία του Πόντου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία 19ης Μαΐου στα Χανιά.
Φέτος συμπληρώνονται 105 χρόνια από τη στιγμή που ο Μουσταφά Κεμάλ έκανε απόβαση στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου του 1919 σκοτώνοντας 353.000 Ελληνοπόντιους, αναγκάζοντας όσους έμειναν πίσω να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους και να αναζητήσουν έναν νέο τόπο εγκατάστασης, με αρκετούς από αυτούς να φτάνουν σε περιοχές της Ελλάδας. Ο αριθμός των ποντίων που έφτασαν στην Ελλάδα, υπολογίζεται περίπου στις 400 χιλιάδες.
«353.000 ψυχές απαιτούν δικαίωση», αναφέρει η επιγραφή στο μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου, στα Χανιά.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Παναγία Σουμελά» και ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία», παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, εκ μέρους του Δήμου Χανίων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μανώλης Καραγιαννάκης, και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, αναφέρθηκε στον ξεριζωμό και τον Αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους. Ακόμα, επισήμανε πως ο ερχομός των Ποντίων στην Ελλάδα, στήριξε το Ελληνικό κράτος.
«Οφείλουμε κάθε χρόνο να μνημονεύουμε και να μην ξεχνάμε τη μνήμη τους», είπε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απήυθυνε στους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Μανώλης Καραγιαννάκης.
Με τη σειρά του, ο Χαράλαμπος Καραβανος πρόεδρος συλλόγου Ποντίων Παναγιά η Σουμελά, φανερά συγκινημένος, αναφέρθηκε στα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να καταφέρει το μνημείο να γίνει πράξη και να ανεγερθεί.
Τέλος ο Ιστορικός Δρ. Γεώργιος Λιματζάκης, αναφέρθηκε στο χρονικό της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
zarpanews.gr