August, Tuesday 11th., 2020
Αραβικά ΜΜΕ: "Η Τουρκία καθοδηγεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα κατά Αιγύπτου-Ελλάδας"
Η Τουρκία έχει ζητήσει βοήθεια από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα με έδρα το Κατάρ και την Άγκυρα για την εκστρατεία της κατά της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης των αντίστοιχων θαλάσσιων συνόρων τους, αναφέρει αραβικό ΜΜΕ.
Η εκστρατεία ξεκίνησε όταν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θεωρεί τη συμφωνία μεταξύ Καίρου και Αθήνας ως «μη γενόμενη», και ότι η περιοχή που καλύπτει αυτό εμπίπτει στο πεδίο των συμφερόντων της Τουρκίας, ισχυριζόμενο ότι αυτή «παραβιάζει παράλληλα τα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης».
«Είναι έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες δηλώσεις και ισχυρισμοί έγιναν από ένα μέρος που δεν γνωρίζει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Hafez, για την στάση της Τουρκίας.
Η τουρκική ανακοίνωση ακολούθησε μια σειρά επιθέσεων από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στα κοινωνικά μέσα, με επικρίσεις κατά της συμφωνίας, κατηγορώντας την Αίγυπτο ότι συνωμοτεί εναντίον της Τουρκίας.
Δεκάδες ιστότοποι της μουσουλμανικής αδελφότητας με έδρα την Τουρκία και το Κατάρ δημοσίευσαν άρθρα και φωτογραφίες σε μια σαφή διαδικτυακή “επίθεση” στη συμφωνία αυτή.
Διάφοροι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς των ιστότοπων και των λογαριασμών κοινωνικών μέσων, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, έδωσε το πράσινο φως στην κατασκευή του ισραηλινού αγωγού φυσικού αερίου, East Med, για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον πρώην βοηθό υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χέιγκι, ο λόγος για την οργή της Τουρκίας ήταν ότι μετά από αυτή τη συμφωνία, και την ανάλογη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η Τουρκία δεν θα έχει πλέον θαλάσσιο σημείο εισόδου στη Λιβύη σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου.
Πρόσθεσε δε ο ίδιος ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρνήθηκε να καταθέσει τη θαλάσσια συμφωνία που είχε συνάψει η Τουρκία με την κυβέρνηση Fayez Al-Sarraj στη Λιβύη, με αφορμή το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν την είχε εγκρίνει.
Η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας έρχεται δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία σχετικά με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών στο Ιόνιο Πέλαγος, σε ένα πρώτο βήμα που ακύρωσε τη συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αλ -Σαράτζ.
Ο Αιγύπτιος εμπειρογνώμονας ασφαλείας Muhammad Jumaa δήλωσε του στον ιστότοπο Masrawy: «Οι τουρκικοί ισχυρισμοί βασίζονται στη μη αναγνώριση της Κύπρου και κατά συνέπεια, στην έλλειψη αναγνώρισης των θαλάσσιων συνόρων της. Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορά τους, οπότε η Τουρκία θέλει να παρακάμψει την Κύπρο σαν να μην υπάρχει, καθώς βλέπει ότι η Λιβύη απέχει 2.000 ναυτικά μίλια από αυτήν».
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry είπε ότι αυτή η συμφωνία επέτρεψε στην Αίγυπτο και την Ελλάδα να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη τους, ειδικά στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανοίγοντας τους ορίζοντες για μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα υπό το φως της ένταξης των δύο χωρών στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ακυρώνει τη συμφωνία της Τουρκίας και της κυβέρνησης Al-Sarraj, καθώς καλύπτει ορισμένους από τους τομείς που καλύπτει η εν λόγω συμφωνία. Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία ενεργεί εχθρικά προς την Αίγυπτο», δήλωσε η Κ. Κυριακίδη, καθηγήτρια ασφαλείας και ειδική περί θεμάτων στρατηγικών μελετών.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Αίγυπτος θα είναι σε θέση να διερευνήσει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις δυτικές οικονομικές ζώνες που βρίσκονται στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.
Θα δώσει επίσης το δικαίωμα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα να αναζητήσουν και να εξερευνήσουν στην ανατολική Μεσόγειο ενεργειακούς πόρους και να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Αθήνας.
Οι Τούρκοι θέλουν να προλάβουν αυτές τις εξελίξεις και να διαχωρίσουν μια πιθανή κοινή αμυντική δράση Ελλήνων και Αιγυπτίων, σε μια πρώτη προσπάθεια να υφαρπάξουν αυτά που έχασαν μετά την υπογραφή στο Κάιρο ελληνικού και αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.
Εδώ μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που θα πρέπει να αναχαιτίσουν πάση θυσία την όποια τουρκική πρόκληση, η οποία όπως όλα δείχνουν είναι πιθανότατα προαποφασισμένη.