Πρόταση «βόμβα’ έκανε προ ημερών ο Πούτιν στον Σέρβο πρόεδρο, για αποστολή ισχυρής ρωσικής επίλεκτης δύναμης στο Νις, με σκοπό την διαφύλαξη της ασφάλειας της χώρας από ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. 
Επίσης πριν μερικές ημέρες είχαμε ένα σοβαρότατο Ρωσικό Εθνικό Συμβούλιο, με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση σε Σερβία-Βαλκάνια, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν την περιοχή να «μυρίζει μπαρούτι», ενόψει σχεδίων όπως της Μεγάλης Αλβανίας και της δράσης των Τούρκων. 
Μετά το σχέδιο εισόδου των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ από την Ουάσιγκτον, η Μόσχα κινείται και αυτή επιθετικά, με την πιθανή μετακίνηση επίλεκτων Ρωσικών δυνάμεων σε Σερβικό έδαφος, με πρόσχημα την δημιουργία τακτικού στρατού στο Κόσοβο.
Η πρόοδος της γεωπολιτικής και της ρωσικής γεωστρατηγικής στα Βαλκάνια κινείται προς όλο και πιο επιθετικές μορφές.
Ο ρωσικός κυβερνητικός οργανισμός «eadaily.com», στις 22 Δεκεμβρίου 2018 αναφέρει σχέδιο του Κρεμλίνου που αφορά την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Σερβία μετά από πρόταση Πούτιν στο Βούτσις στην Μόσχα, ενώ στις 17 Ιανουαρίου 2019 ο Ρώσος ηγέτης μεταβαίνει στο Βελιγράδι προμηνύοντας ταχείες εξελίξεις στο θέμα.

Σε άρθρο με  τίτλο «Η Σερβία θα δεχθεί ρωσικές δυνάμεις» και  υπότιτλο «Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Σερβία θα  εμποδίσει τη στρατιωτική επιδείνωση της σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο», ο Διευθυντής του Διεθνούς Διαβαλκανικού Κέντρου Συνεργασίας στη Μόσχα, Viktor Kollbanovskij αναφέρει ότι «η μόνη διέξοδος για τη Σερβία είναι η αποδοχή και αποστολή επίλεκτου  ρωσικού στρατιωτικού σώματος στην Κεντρική Σερβία» .
Είναι η πρώτη φορά που ένα φιλοκυβερνητικό ρωσικό ΜΜΕ και ένας σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα επικεφαλής κρατικού  Κέντρου για τα Βαλκάνια, αναφέρει την πολύ μεγάλη πιθανότητα παρουσίας ενός ρωσικού στρατιωτικού σώματος στη Σερβία.
«Αυτό πρέπει να ληφθεί ως προειδοποιητικό μήνυμα  αναμενόμενων αρνητικών εξελίξεων στα Βαλκάνια, όπου η στάση της Μόσχας έναντι πιθανών απειλών κατά της Σερβίας, μπορεί να πάρει μια  επικίνδυνη μορφή, με την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή», δηλώνει ο ίδιος.
Στο άρθρο του ο επικεφαλής  της Βαλκανικού ρωσικού κέντρου διεθνούς συνεργασίας αναφέρει: «Το γεγονός ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 17 Δεκεμβρίου 2018, αποδεικνύει ότι η εν λόγω περιοχή εισέρχεται στο επίκεντρο των συμφερόντων της ρωσικής εθνικής ασφάλειας».
Στο συμβούλιο στο οποίο προέδρευσε ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαμε λεπτομερή συζήτηση για Σερβία-Βαλκάνια, ενώ δεν αναφέρθηκε καμία άλλη περιοχή του κόσμου, ούτε καν η Συρία.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επικεντρώθηκε στις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.
Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση της Ρωσίας για τη μετακίνηση στρατιωτικών της δυνάμεων στην Σερβική κυβέρνηση .
Για να γίνει σαφές, πρόκειται για πρόταση που απευθύνεται στην πολιτική  ηγεσία της Σερβίας, η οποία, σύμφωνα με  διπλωματικές πηγές, παρουσίασε αυτή την ιδέα σε διεθνή διπλωματικά κανάλια, φοβούμενη μην γίνει η ίδια η «Συρία» της Ευρώπης.
Ο  πολύ γνωστός Ρώσος αμυντικός εμπειρογνώμονας,  Viktor  Litovkin, αναπληρωτής διευθυντής του στρατιωτικού τμήματος στο Κρατικό Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, έγραψε στο «eadaily.com», ότι «η δυνατότητα παρουσίας ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στην Σερβία εξαρτάται πρώτα και κύρια από τη βούληση της Σερβικής ηγεσίας.
Υπάρχει ήδη μεγάλη πίεση της Μόσχας στο Βελιγράδι για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στην επικράτειά της, για να μην απομακρυνθεί η χώρα από την ρωσική «προστασία».
Επί του παρόντος, η Σερβία βρίσκεται σε δύσκολη διπλωματική και πολιτική θέση. Οι ΗΠΑ και αρκετά κράτη της ΕΕ την παροτρύνουν να αποδεχθεί την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους, υπογράφοντας την τελική συμφωνία για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η υλοποίηση της τελικής συμφωνίας, θα αποτελέσει την ταφόπλακα στην σερβική κοινωνία και θα μοιάζει με μια νέα  συμφωνία των Πρεσπών.
Την ίδια στιγμή σε μια εμπιστευτική ανάλυση της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), η οποία την περασμένη εβδομάδα μοιράστηκε  σε πολλούς υψηλόβαθμους δυτικούς διπλωμάτες στο Βελιγράδι, αναφέρονται πράγματα και θαύματα για την περιοχή που «μυρίζουν εξελίξεις».   
Οι Αμερικανοί αναλυτές της CIA εκτιμούν ότι ο Πούτιν όσο το δυνατόν συντομότερα θα στείλει εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα στην Σερβία, αλλά και άριστα εκπαιδευμένη δύναμη ειδικών δυνάμεων, μια ενδεχόμενη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο (ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς) θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε έναν σημαντικό ευρωπαϊκό πόλεμο.
Οι Αμερικανοί ειδικοί στην ανάλυσης τους  βασίζονται καίρια στην πεποίθηση ότι ο Πούτιν βλέπει τη Σερβία ως την τελευταία γνήσια σύμμαχο του στα Βαλκάνια.
«Πολύ αξιόπιστες πηγές από το Κρεμλίνο μαρτυρούν ότι ο Πούτιν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, εάν οι Σέρβοι βρεθούν σε κίνδυνο.
Ρωσικοί πύραυλοι και αεροσκάφη θα αποτρέψουν κάθε μείζονα, μετωπική επίθεση στους Σέρβους μέσα σε λίγες ώρες.
Η Ρωσία σίγουρα, κατόπιν αιτήματος του Βελιγραδίου, θα παρέμβει υπέρ της Σερβίας. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος και δεν έχει σχέσεις με την Πρίστινα», αναφέρει η αμερικανική ανάλυση πληροφοριών.
«Εκτός από τις περιπτώσεις επέμβασης της Ρωσίας σε μια μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση με σερβική εμπλοκή, δεν πρέπει να αμελούμε τα σημαντικά συμφέροντα της Κίνας, και κάποιας άλλης δύναμης …στα Βαλκάνια», αναφέρει η αμερικανική έκθεση.
Ο Σέρβος στρατιωτικός αναλυτής  Μίροσλαβ Λαζάνσκι, προειδοποίησε ότι η Πρίστινα δεν θα αποφασίσει αμέσως να εισβάλει στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αυτό θα συμβεί διακριτικά, μέσα από πλαστά γεγονότα, περιπολίες από το «Στρατό του Κοσσυφοπεδίου», (υπενθυμίζεται ότι οι Αλβανοί δεν μπορούν να εισβάλουν στρατιωτικά στις περιοχές των Σέρβων χωρίς ομόφωνη απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ) .
«Οι Αλβανοί έχουν ειδικούς συμβούλους από ειδικές ομάδες προπαγάνδας και ψυχολογικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.  
Δείτε την εκπαίδευσή τους, οι Κοσοβάροι στρατιώτες αναφέρονται σε  αξιωματικούς που βρίσκονταν εντός μονάδων και είναι Αμερικανοί που μιλούν αλβανικά και αγγλικά.
Αυτό που είδα εκεί δεν είναι αφελές, μην ξεγελιέστε. Όταν φτάσουν τους 5.000 στρατιώτες, θα  δημιουργήσουν δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες. Ο στόχος τους είναι ένα εθνοτικά καθαρό Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Λαζάνσκι.
Η Ρωσία, με το ένα ή τον άλλο τρόπο, με ή χωρίς την έγκριση της Δύσης, θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο κλειστό κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων που θα αποφασίσει για την τύχη του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.  Αυτό όποιος το κατανόησε το κατανόησε.
https://youtu.be/K8Di8pW0e6E