Η πρόταση για την ίδρυση τριών αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε Λάρισα, Βόλο και ειδικά σε Αλεξανδρούπολη αλλάζουν το τοπίο εντελώς στην περιοχή, σύμφωνα με το ινστιτούτο strategic-culture.org.
Από την άλλη πλευρά, η κίνηση αυτή στοχεύει και στην ελαχιστοποιήση της ρωσικής επιρροής σε Σερβία, Αλβανία και Βουλγαρία.
«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο – τον μοναδικό, τολμώ να πω», είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις ο κ.Καμμένος.
«Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάσεις για την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων στην Ελλάδα, όχι μόνο στο κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης, σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη» πρόσθεσε ο ίδιος.
Την άνοιξη του 2018, οι ΗΠΑ απέστειλαν drones MQ-9 Reaper στην Λάρισα, όπου έχει την έδρα της 110 αεροπορική πτέρυγα βάση της ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας.
Η αμερικανο-ελληνική αμυντική συνεργασία στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη είναι εκτεταμένη μετά τα έργα που διεξάγονται σε αυτήν.
Θέμα επίσης έγινε και για την δημιουργία βάσης στο νησί της Καρπάθου. Εκεί θα μετακινηθούν αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, και θα μετασταθμεύουν αεροσκάφη F-22 Raptor.
Αμερικανικά αεροσκάφη F-35 θα σταθμεύουν σε Βόλο, F-16 σε Ανδραβίδα, ενώ τα μαχητικά F-15 είναι ήδη στην αεροπορική βάση του Καστελίου στην Κρήτη.
Tο ινστιτούτο, ενώ τονίζεται η επιδείνωση της κατάστασης με την Τουρκία και η Ελλάδα αποκτά συνεχώς πιο σημαντικό ρόλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε τον περασμένο μήνα, μαζί με το περιοδικό Journal of the US Military ότι, Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν την γεωγραφική θέση της Ελλάδος ιδανική από κάθε άποψη για τα αμερικανικά σχέδια, όπως για παράδειγμα ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΔ Joseph Dunford, που επισκέφθηκε την Ελλάδα πρόσφατα.
Ενώ, η στρατιωτική συμμαχία Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας έχει διαμορφώσει έναν κοινό άξονα που στοχεύει την Τουρκία και τις φιλοδοξίες του Ερντογάν που δείχνει ανεξέλεγκτος πλέον.
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν την πρώτη τους μόνιμη στρατιωτική εγκατάσταση στο Ισραήλ.
Η Ελλάδα από την δική της πλευρά θέλει να καταστεί η Αλεξανδρούπολη κόμβος για το φυσικό αέριο που θα εξάγεται από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου, Κρήτης και Ελλάδας προς την Ιταλία και την ΕΕ.
Η διαδρομή του αγωγού East Med παρακάμπτει την Τουρκία, η οποία είναι ανένδοτη στην επιθυμία της να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο.
Οι Τούρκοι απαιτούν να πάρουν μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, την οποία κατονομάζουν ως περιοχή υπό τουρκική δικαιοδοσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά οι Τούρκοι ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα εναντίον των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ.
Η Λιβύη συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θέλει να ελέγξει, ενώ παράλληλα θέλει να επαναφέρει τη Ρωσία στην εποχή του 1990.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται στρατιωτική στήριξη, ιδιαίτερα βάσεις, καθώς αποφάσισαν να παραμείνουν στη Συρία, «μέχρι να αποσυρθεί το Ιράν από την χώρα αυτή”.
Η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της συμμαχίας Ελλάδος-Ισραήλ και Κύπρου μαζί με τις ΗΠΑ δεν αντικατοπτρίζει τίποτα άλλο από τις προετοιμασίες για έναν νέο πόλεμο, τονίζει το ινστιτούτο.
Πριν μερικές ημέρες ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε στον Έλληνα και Κύπριο ΥΠΕΞ την έντονη ανησυχία του ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να σαμποτάρει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος μιλώντας για την φημολογία περί ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα, τόνισε ότι μετά τις πρόσφατες εντάσεις, έχουν διακοπεί όλες οι διμερείς επαφές σε θέματα πληροφοριών.