Η Τουρκία επιλέγει στρατόπεδο και λέει αντίο στη Δύση. Η σημερινή συνάντηση Ακάρ-Φιντάν και Β. Πούτιν, ήταν κάτι που επιθυμούσε διακαώς ο Ρ. Τ. Ερντογάν. Η Αγκυρα είναι στριμωγμένη και βρίσκει σωσίβιο σωτηρίας στην αγκαλιά της Μόσχας.
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, η Άγκυρα πραγματοποίησε επίσημη προσφυγή στον ΠΟΕ κατά της απόφασης Τραμπ για ενίσχυση των κυρώσεων. Ο Ερντογάν χοντραίνει το παιχνίδι δημιουργώντας ένα αντιαμερικανικό μέτωπο με Ρωσία, Κίνα και Γερμανία.
Η αμερικανοτουρκική κρίση κλιμακώνεται και έρχονται τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι η Άγκυρα πραγματοποίησε τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει για προσφυγή στον Οργανισμό αναφορικά με τον διπλασιασμό των δασμών από τις ΗΠΑ.
Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσέφυγε επισήμως η Τουρκία εναντίον των ΗΠΑ για τους δασμούς που επέβαλαν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Η συνάντηση που εξόργισε τις ΗΠΑ
Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αποκτούν όλο και πιο βαθύ χαρακτήρα καθώς χάρη στις προσπάθειες τους κατάφεραν μαζί και με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, όπως το Ιράν, οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, να προχωρήσουν παρόλα αυτά στο ζήτημα της διευθέτησης της συριακής κρίσης, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Κρεμλίνο με τον Τουρκό υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Στην συνάντηση από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Χακάν Φιντάν , ενώ από ρωσικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόϊγκου, και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Συρία Αελξάντρ Λαβρέντιεφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις συστηματικές επαφές με τον Τούρκος πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επεσήμανε «την όλο και πιο βαθιά συνεργασία στον οικονομικό τομέα, στην επίλυση διαφόρων περιφερειακών ζητημάτων και στη διευθέτηση τέτοιων σημαντικών ζητημάτων όπως είναι η κατάσταση στην Συρία.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στους συνομιλητές του να συζητηθούν πρωτοβουλίες σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική, που θα εμβαθύνουν τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο προέδρων, επισημαίνοντας ότι είναι ενθαρρυντικές για να αναπτυχθούν οι επαφές σε υπουργικό επίπεδο. Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του, λέγοντας ότι «όλα τα ζητήματα συνεργασίας συζητήθηκαν, για μας είναι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο», προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά κατέθεσε στην ρωσική τις δικές της προτάσεις.
Η συγκεκριμένη συνάντηση εξόργισε τις ΗΠΑ και οι λεγόμενες αγορές, λίγη ώρα πριν το ραντεβού και η συγκεκριμένα η Moody’s, εξέδωσε ανακοίνωση, προβλέποντας ένα καθοδικό σπιράλ για την Τουρκία. Ηθελαν με αυτό τον τρόπο να χτυπήσουν τον Ερντογάν για τις επιλογές του.
Στο 1,5% αναμένει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ότι θα υποχωρήσει η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Τουρκίας το 2018, από 7,4% το 2017. Για το 2019 ο διεθνής οίκος αναμένει ανάπτυξη 1%, τονίζοντας παράλληλα πως παρατείνεται ο φαύλος κύκλος της τουρκικής οικονομίας από τις νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα και από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.
«Η επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών (στην Τουρκία) και η μείωση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία ενδέχεται να έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία, ο οποίος αντανακλάται στην αναθεώρηση των προβλέψεών μας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό τα έτη 2018 και 2019», υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος.
Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, «ο υψηλός πληθωρισμός και η αναμενόμενη επιβράδυνση του δανεισμού θα περιορίσουν την ιδιωτική κατανάλωση λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχουν στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».
Αναφέρει επίσης ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία έχει υποχωρήσει από τον περασμένο Απρίλιο και ότι δείκτης μεταποίησης (PMI) παρέμεινε σε πορεία συρρίκνωσης, κάτω από 50, κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,3% το Μάιο.
Επιπλέον, σημειώνει ότι το νόμισμα της Τουρκίας βρίσκεται υπό νέα πίεση, καθώς το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει πληγεί από την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και των πολιτικών που ακολουθούνται. Ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι η Τουρκία κατέγραψε εξαιρετικά ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2018 η οποία ανήλθε στο 7,4%, παρά την άνοδο του πληθωρισμού και τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Τέλος, ο Moody’s τονίζει πως «ο συνδυασμός δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη έχει προκαλέσει υπερθέρμανση στην τουρκική οικονομία», ενώ η εξασθένιση της τουρκικής λίρας και οι υψηλές τιμές πετρελαίου, όπως σημειώνει, παρατείνουν τον φαύλο κύκλο της τουρκικής οικονομίας.
Αύξηση επιτοκίων Αναφέροντας ότι από τον περασμένο Απρίλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει το επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 17,75%, ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως μετά τις νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα και τη συνεχή αύξηση του πληθωρισμού αναμένει πως η κεντρική τράπεζα της χώρας θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
«Κατά την άποψή μας, οι αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι στιγμής δεν αντανακλούν μια αποφασιστική στάση νομισματικής πολιτικής για εξουδετέρωση των πληθωριστικών πιέσεων, συγκράτηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της (νομισματικής) πολιτικής», υπογραμμίζει ο Moody’s. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναμένει πως θα επιδεινωθούν βραχυπρόθεσμα οι πληθωριστικές πιέσεις, υποσκάπτοντας περαιτέρω, όπως τονίζει, την αξιοπιστία του στόχου που έχει θέσει για τον πληθωρισμό η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
pentapostagma.gr