Saturday, September 23rd., 2017
Γραφει ο Αλεξιος Κοιμησης
Θα έρχονταν αυτοί οι τουρίστες στην Ελλάδα αν θα έπρεπε να μείνουν σε ξενοδοχείο;
Γράφει ο Αλέξιος Κοιμήσης [alexioskimisis.gr]
Στην έρευνα βέβαια δεν υπάρχει καμία αναφορά στο πιο σημαντικό, ερώτημα:
Θα έρχονταν αυτοί οι τουρίστες στην Ελλάδα και στην Αθήνα ιδιαίτερα αν θα έπρεπε να μείνουν σε ξενοδοχείο;
Πιστεύω πως μεγάλο ποσοστό θα απαντούσε “όχι”.
Γιατί απλά η “φυλή των ταξιδιωτών της Airbnb” δεν σας ανήκει.
Είναι οι ταξιδιώτες που τους ενδιαφέρει ο προορισμός και αναζητούν το παραπάνω από το sic εστιατόριο σας. Αναζητούν την εμπειρία και θέλουν να γίνουν ένα με τους ντόπιους.
Και οι ταξιδιώτες της Airbnb στηρίζουν και την τοπική κοινωνία. Θα ψωνίσουν από τα μαγαζιά της γειτονιάς, θα φάνε στο ταβερνάκι γενικά θα ξοδέψουν.
Είτε αρέσει στους ξενοδόχους, είτε δεν αρέσει τα καταλύματα της “οικονομίας διαμοιρασμού”, είναι μία επιβεβλημένη ανάγκη για να κάνει διακοπές ο κοσμάκης.
Εν’ μέσω κρίσης και σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί ο κόσμος να έβρισκε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια αλλά ξενοδοχεία δεν έβρισκε φθηνά.
Και ειδικά στην Ελλάδα, το κακό είχε παραγίνει. Για μία “στρούγκα” στην κυριολεξία πληρώναμε 80-90 ευρώ την βραδιά και με υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας.
Γιατί αγαπητοί μου ξενοδόχοι, είναι γνωστό ότι στύβατε οικονομικά τον Έλληνας στις διακοπές -που είναι ανάγκη και όχι είδος πολυτελείας- και πουλάγατε μπιρ παρά στους ξένους.
Είχατε καταντήσει τις διακοπές για τον Έλληνα “όνειρο θερινής νυκτός”.
Και δεν λέω να μην κονομήσετε. Επιχειρήσεις έχετε και δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε “πολιτική πρόνοιας”, αλλά τουλάχιστον ας δίνατε και στους Έλληνες όσο πουλάτε στους ξένους.
Η Airbnb, άλλαξε προς το καλύτερο τα δεδομένα για τον κοσμάκη από δύο απόψεις.
Με τις φθηνές τιμές μπορεί τώρα ο Έλληνας να κάνει διακοπές, ενώ ο ιδιοκτήτης του καταλύματος είχε ένα μικρό επιπλέον εισόδημα.
Όπως και να έχει και οι δύο “ζουν αξιοπρεπώς”.
Η ένσταση σας είναι προς το φορολογικό πλαίσιο και ως προς την ασφάλεια.
Καλά όταν έχω δικαίωμα να πετάω χωρίς ασφάλεια με αεροπορική εταιρεία low cost δεν έχω δικαίωμα να μείνω σε διαμέρισμα που δεν έχει πυροσβεστήρα;
Και φυσικά πρέπει να υπάρξει ένα φορολογικό πλαίσιο, αλλά σε καμία των περιπτώσεων όχι όπως των ξενοδοχείων.
Γιατί απλά αυτά τα καταλύματα δεν είναι ξενοδοχεία και ελάχιστοι από τους ταξιδιώτες της Airbnb, θα επέλεγαν για την διαμονή τους ξενοδοχεία.
Αν είχατε διαβάσει τις διεθνής έρευνες θα είχατε δει ότι “το πράγμα πάει αλλού” και οι εξελίξεις στον τομέα της διαμονής είναι ραγδαίες.
Ο κόσμος βαρέθηκε τα απρόσωπα δωμάτια σας, βαρέθηκε να τον ξυπνάτε αξημέρωτα για το πρωινό και πάνω απ’ όλα βαρέθηκε να σας ακριβοπληρώνει.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει ήδη επισημάνει ότι η τάση που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια θα έχει να κάνει με το τοπικό και την αναζήτηση προορισμών για εμπειρίες.
Ο τουρισμός της σαγιονάρας ή με τα βραχιολάκια που υπηρετήσατε τα τελευταία χρόνια -και απαξιώσατε το προϊόν- ανήκει στον προηγούμενο αιώνα.
Καλό θα ήταν αν ενημερωθείτε γι’ αυτές τις αλλαγές και να πάψετε να γκρινιάζετε.
Και να συμπορευτείτε μ’ αυτές, όπως συμπορεύεστε και στην booking που πρόσφατα συμπεριέλαβε στις κρατήσεις της και ιδιωτικά διαμερίσματα.
Καλά, χαζοί είναι εκεί στις μεγάλες πολυεθνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως στην Marriott International, που δημιούργησαν τα Moxy Hotel με 55 ευρώ/2κλινο/πρωινό;
Καλά Έλληνες ξενοδόχοι δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι η Accor Hotels, η Γαλλική ξενοδοχειακή εταιρεία που περιλαμβάνει την Sofitel και την Raffles, έχει επενδύσει στη διαμοιραζόμενη οικονομία, με την απόκτηση της Onefinestay, μια υπηρεσία διαμοιρασμού κατοικιών στο Λονδίνο, που εστιάζει κυρίως στην high-end αγορά;
Μέχρι και το desing των ξενοδοχείων γίνεται πιο “οικιστικό”.
Η ανάγκη δημιουργία τέτοιων μονάδων πιο κοινωνικών και πιο τοπικών από κολοσσούς του κλάδου την επέβαλλε η Airbnb και οι ταξιδιώτες της.
Εσείς θέλετε να ρυθμίσετε την αγορά; Πάμε καλά;