- Το ΔΝΤ δεν τα βλέπει με... καλό μάτι και τονίζει πως "τορπιλίζει την αξιοπιστία των αποφάσεων"!
- "Γίνετε συγκεκριμένοι" το μήνυμα του Ταμείου στους ευρωπαίους
- Οι προτάσεις Ρλέγκλινγκ: Πιο μικρές δόσεις - Παράταση του χρόνου αποπληρωμής σε 32 χρόνια
- Μείωση των επιτοκίων - Διεύρυνση χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων
- "Ευφορία" στο Μαξίμου για την αποψινή εξέλιξη - Ικανοποίηση σύσσωμης της Ευρώπης - "Άχνα" μέχρι στιγμής από... Σόιμπλε
- Όλα όσα έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Eurogroup με βίντεο και φωτογραφίες
Μια απόφαση που υποδέχτηκαν "θερμά" στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις η κυβέρνηση παρουσιάζει τα υπέρ της συμφωνίας αυτής.
Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για "Εθνική επιτυχία", το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τη χαρακτήρισε "αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση", ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος και τόνισε πως "επιστρέφουμε στην ανάπτυξη".
Αισιοδοξία υπάρχει μετά την αποψινή απόφαση, ωστόσο εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως αν τα μέτρα αυτά συνεπάγονται νέες δυσβάστακτες απαιτήσεις των εταίρων προς την ελληνική κυβέρνηση, τότε αυτή η "ευφορία" θα... εξαϋλωθεί.
Όπως λέει κι ο λαός, όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες των μέτρων αυτών. Και αυτές οι "λεπτομέρειες" φαίνεται πως δεν αρέσουν στο ΔΝΤ...
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί πως οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστικοί και σε αυτό το πλαίσιο διαμηνύει ότι δεν είναι πρόθυμο να δεσμεύσει νέα δάνεια προς το παρόν, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο πρακτορείο, διατηρώντας την ανωνυμία του...
Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε, μάλιστα, πως το Ταμείο θα πρέπει να γνωρίζει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο σε μεσοπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πριν μπορέσει να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.
Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο στόχο για 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί. “Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% το 2018 και να διατηρηθεί για κάποια χρόνια μετά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Σημείωσε, πάντως ότι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί αργότερα.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το Ταμείο θα φέρει το θέμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.
Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, ο Γ. Ντισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκαν στο Eurogroup, άλλά τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες, όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζονται βαθιές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, οι οποίες θα βασίζονται στις ευρωπαϊκές πρακτικές και πως το Eurogroup θα λάβει υπόψη του τη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.
Δείτε την συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup
Ανέφερε μάλιστα ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτηθεί η εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γάλλος υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή θα συνεχιστεί επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη διαπραγματεύσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters