Port Authority officer from Chania,Vasilis Politis, was honoured yesterday with the A' Order Medal for Bravery and Honour, having saved two women refugees from drawning.
He dived in the Aegean waters between Syme and Rhodes, in the depth of 3-4 meters where the two women, 50 ys old and 25ys old, were pulled in, drawn by the toppled boat's ropes, in the middle of the night, in January 2013 with 7 Beaufort.He cut the ropes and freed them.
Τιμήθηκε χθες με το μετάλλιο Α’ Τάξης του Λιμενικού Σώματος ο Χανιώτης λιμενοφύλακας Βασίλης Πολίτης, ο οποίος τα Φώτα του 2013 δεν δίστασε να βουτήξει μέσα στη νύχτα στα σκοτεινά νερά του Αιγαίου ανάμεσα σε Ρόδο και Σύμη για να σώσει δύο γυναίκες μετανάστριες που πνίγονταν!
H παράτολμη ενέργεια του Βασίλη που τώρα υπηρετεί στην Παλαιόχωρα κέρδισε την εκτίμηση των συναδέλφων του και των ανωτέρων του καθώς σε συνθήκες θαλασσοταραχής με 7 μποφόρ, βούτηξε μέσα στη νύχτα στη θάλασσα και κατάφερε να βγάλει τις δύο γυναίκες καθώς βυθίζονταν μπλεγμένες στα σκοινιά της βάρκας τους.
Όπως λέει ο ίδιος: “Hταν τα Φώτα του 2013. Περιπολούσαμε μαζί με άλλους 6 συναδέλφους με το σκάφος του Λιμενικού Σώματος μεταξύ Σύμης και Ρόδου. Ήταν νύχτα, είχε περίπου 7 μποφόρ, όταν εντοπίσαμε μια λέμβο με 25 περίπου μετανάστες. Τους πλησιάσαμε αλλά δημιουργήθηκε ένας πανικός στη βάρκα και σε συνδυασμό με τον καιρό η βάρκα αναποδογύρισε. Όλο το πλήρωμα τρέξαμε και βγάζαμε έναν-έναν όλους τους ναυαγούς μέσα στο σκάφος μας”
Όμως μέσα στη νύχτα με μόνο φως αυτό των προβολέων του σκάφους, οι λιμενικοί είδαν ότι δύο γυναίκες που είχαν μπλεχτεί στα σκοινιά της βάρκας τους είχαν αρχίσει να βυθίζονται. Ο λιμενοφύλακας δεν έχασε λεπτό και έπεσε μέσα στο νερό. “Τις είδα να βυθίζονται και βούτηξα μέσα στη θάλασσα. Έτυχε να ήμουν εγώ, μα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε συνάδελφος. Τέτοιες στιγμές δεν σκέφτεσαι τίποτα, δεν προλαβαίνεις να σκεφθείς. Τις γυναίκες τις βρήκα σε ένα βάθος 3-4 μέτρων, έκοψα τα σκοινιά και τις τράβηξα έξω. Ήταν μια 25χρονη και μια 50χρονη”.
Οι γυναίκες την επόμενη ημέρα ευχαρίστησαν θερμά τον σωτήρα τους, όμως ο Βασίλης λέει ότι απλά έκανε τον καθήκον του και τίποτα παραπάνω. «Έκανα απλά το καθήκον μου ως άνθρωπος» εξηγεί.
Το μετάλλιο απένειμε στον λιμενοφύλακα ο λιμενάρχης Χανίων Γιάννης Ορφανός σε μια σεμνή τελετή στο χώρο του λιμεναρχείου στη Σούδα. «Αξίζουν συγχαρητήρια στον Βασίλη και σε κάθε στέλεχος του Λιμενικού Σώματος που παρείχε τέτοιες υπηρεσίες. Είναι πράξη παράδειγμα προς μίμηση προς όλους και προς όλα τα μέλη του Λιμενικού Σώματος που έχουμε ορκιστεί να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα» δήλωσε ο κ. Ορφανός στα “Χ.Ν.” που ευχήθηκε τα καλύτερα στον Βασίλη. «Να είναι υγιής να έχει πάντα δύναμη, μακάρι να μην ξαναβρεθεί μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις αλλά αν βρεθεί είμαι σίγουρος ότι θα δώσει και πάλι τον καλύτερο εαυτό του γιατί για αυτό ορκιστήκαμε ως λιμενικοί» τόνισε ο κ. Ορφανός.
Στα βήματα του πατέρα του
O Βασίλης Πολίτης είναι από τις περιπτώσεις που ταιριάζει απόλυτα η παροιμία “το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει”. Ο πατέρας του Μπάμπης Πολίτης με καταγωγή από τη Λέρο Δωδεκανήσου παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια στο Καστέλι Κισάμου όπου έμενε μόνιμα όλα τα χρόνια της ζωής του. Ήταν από τους κορυφαίους δύτες της εποχής του, με μοναδικές ικανότητες που είχαν εκτιμηθεί από τις υπηρεσίες που κατά καιρούς ζητούσαν τη βοήθεια του (αρχαιολογική υπηρεσία κ.ά.).
Όμως ο Μπάμπης Πολίτης άφησε όνομα στην Κίσαμο και όχι μόνο, για τις δεκάδες διασώσεις του σε μια εποχή που στις παραλίες δεν υπήρχαν ναυαγοσώστες. Ηταν πάμπολλες οι φορές που διακινδυνεύοντας τη ζωή του είχε πέσει μέσα στην άγρια θάλασσα σώζοντας τουρίστες στην παραλία της Κισάμου, στα Φαλάσαρνα και αλλού, με τα ευχαριστήρια και τα συγχαρητήρια να κατακλύζουν τον τοπικό Τύπο.
Δυστυχώς ο Μπάμπης Πολίτης έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα πριν από 20 χρόνια έτσι δεν μπόρεσε να βρίσκεται δίπλα στο γιο του στη βράβευση του με το μετάλλιο ανώτερης τιμής, ανδρείας και θάρρους.
haniotika-nea.gr