Στα Χανιά ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας | Photoson/0 comments
The cafe is one of the area attractions but there are others: a Late Minoan Tomb(*την
Υστερομινωική Ι και ΙΙ (1700 – 1400 π.Χ.) και την Υστερομινωική ΙΙΙ
(1400 – 1100 π.Χ.), the *Byzantine church of Agia Anna 700 (1225 ΑD)years, travelers' paths, monuments, legends and stories.Το καφενεδάκι είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής, υπάρχουν όμως και άλλα: ένας Υστερομινωικός Τάφος, η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Άννας 700 ετών, περιηγητικά μονοπάτια, μνημεία, θρύλοι και ιστορίες.
Ένα καφενείο στα Χανιά συμπεριλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις λίστες με τα ωραιότερα παραδοσιακά καφενεία της χώρας. Το καφενείο κατάφερε μάλιστα να μπει στην τελική πεντάδα σε όλη την Ελλάδα, μετά από σχετική ψηφοφορία που έγινε πριν από τρία χρόνια.
Πρόκειται για το καφενείο “Πλάτανος” που βρίσκεται στο χωριό Φυλακή Αποκορώνου, εκεί όπου έπινε τον καφέ του και ο Ελευθέριος Βενιζέλος
Το καφενείο άνοιξε ο Μάρκος Κυμιωνάκης το 1922, το πήρε μετά ο γαμπρός του, που το δούλευε με την κόρη του την κ. Ευθυμία, 94 ετών σήμερα, που ψήνει ακόμα καφέ, αν και τώρα τα ηνία τα έχει η εγγονή της.
Αυτό το καφενείο με τα 10 τραπεζάκια που πήρε το όνομά του από τον πλάτανο που βρίσκεται δίπλα, έχει μεγάλη ιστορία όπως και το ίδιο το χωριό που συγκαταλέγεται στους 400 παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας.
Στον “Πλάτανο” ήπιε τον καφέ του, μετά την πρώτη του αγόρευση ως δικηγόρος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο χωριό παλιά ήταν οι φυλακές και γι αυτό το χωριό το λένε Φυλακή. Εκείνη την εποχή ήταν και το Ειρηνοδικείο» το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες τριών επαρχιών Αγ. Βασιλείου, Αποκορώνου και Σφακίων, λέει στο madeincreta η κ. Ευθυμία που ακόμα και σήμερα ακούραστη πηγαίνει καθημερινά στο καφενείο γεμάτη ενέργεια και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, με προθυμία ψήνει τον μπελαλίδικο ελληνικό καφέ.
Κόσμος και κοσμάκης πέρασε από το καφενείο για να πιει καφέ, μια γκαζόζα “στα τέσσερα” και ένα καραφάκι κρασί, ρακί, ελίτσες, ντοματούλα, και το χειμώνα καμιά οφτή πατάτα, στην παλιά σόμπα.
Το καφενεδάκι είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής, υπάρχουν όμως και άλλα: ένας Υστερομινωικός Τάφος, η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Άννας 700 ετών, περιηγητικά μονοπάτια, μνημεία, θρύλοι και ιστορίες.
* Τη Νεολιθική περίοδο διαδέχτηκε στην Κρήτη η Μινωική εποχή, που πήρε το όνομά της από το μυθικό βασιλιά της Κνωσού, Μίνωα. Η περίοδος αυτή είχε διάρκεια περίπου 1.500 χρόνια και αποτέλεσε τη “χρυσή εποχή” της Κρήτης. Η Μινωική εποχή διακρίνεται στην Πρωτομινωική (3000-2000 π.Χ.), τη Μεσομινωική Ι και ΙΙ (2000 – 1600 π.Χ.), τη Μεσομινωική ΙΙΙ, την Υστερομινωική Ι και ΙΙ (1700 – 1400 π.Χ.) και την Υστερομινωική ΙΙΙ (1400 – 1100 π.Χ.). Οι Μινωίτες κυβέρνησαν εκτός από την Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου, καθώς και αρκετές πόλεις της ενδοχώρας. Οι κατοικίες των σπηλαίων της προηγούμενης εποχής δίνουν τη θέση τους σε πιο προηγμένα κτίσματα ενώ η αρχιτεκτονική της υστερομινωικής περιόδου αγγίζει την τελειότητα. Τότε είναι που δημιουργούνται τα εντυπωσιακά ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων και της Ζάκρου που διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας
.
*At the entrance of the village is the Agia Anna church, where an inscription shows that it was built in the year 6733. This date corresponds to 1225 AD, but at that time the orthodox church used another calendar taking point of reference in the creation of the world in the year 5508 BC.