Rüsten und Schmieren?
Die Rüstungsdeals deutscher Waffen-Schmieden
Panzer, Raketen und Haubitzen „Made in Germany“ sind ein Exportschlager.
Ein gern gesehener Kunde der deutschen Rüstungsschmieden war in den
letzten Jahren stets die griechische Armee. Ein lukratives Geschäft, an
dem offenbar viele prächtig mitverdienten und das sich in Griechenland
zur Zeit zu einem der größten Korruptionsskandale Europas ausweitet.
MONITOR liegen bislang unveröffentlichte Dokumente aus den
Ermittlungsakten vor. Die Dokumente zeigen, wie tief offenbar auch
deutsche Waffenhersteller in den Korruptionsskandal verstrickt sind.
[zum Beitrag]Στη γερμανική τηλεόραση οι μίζες για τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα
«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ιστορία της βιομηχανίας αμυντικών συστημάτων και γερμανικές εταιρείες βρίσκονται στο επίκεντρο.» σημειώνει το ρεπορτάζ και παραθέτει στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα και τις καταθέσεις των βασικών εμπλεκόμενων στην υπόθεση, διευκρινίζοντας ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες είναι οι Atlas, Rheinmetall και KMW.
«Μεσάζοντας γερμανικής εταιρείας φέρεται να έχει ξεχάσει στο γραφείο στελέχους του υπουργείου Άμυνας 600.000 ευρώ. Και προφανώς πρόκειται για συνήθεις μεθόδους. Εξάλλου σε πολλές συμφωνίες αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων μιλάμε για δισεκατομμύρια. Τι είναι μερικά εκατομμύρια για μίζες;» αναφέρεται χαρακτηριστικά και εν συνεχεία δίνονται στοιχεία για την υπόθεση των Leopard 2, μια «εξαγωγική επιτυχία της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας και ένα από τα πλέον σύγχρονα τεθωρακισμένα παγκοσμίως που και οι Έλληνες ήθελαν οπωσδήποτε να αποκτήσουν».
Γίνεται αναφορά στην ομολογία Κάντα, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται, και εν συνεχεία παρατίθεται δήλωση του δικηγόρου Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι οι Γερμανοί γνώριζαν για τις μίζες και επωφελήθηκαν από τις συμφωνίες για αγορά αμυντικών συστημάτων από γερμανικές εταιρείες.
Οι ρεπόρτερ επικαλούνται απόρρητα έγγραφα των οποίων έλαβαν γνώση και από τα οποία προκύπτουν στοιχεία για την υπόθεση της KMW με την αγορά Leopard και την εμπλοκή Παπαχρήστου, ο οποίος στην κατάθεσή του έκανε λόγο για μεταφορά χρημάτων μέσω της εταιρείας Oxylos με έδρα την Κύπρο κατά το διάστημα Μάιος 2002- Σεπτέμβριος 2004. Αποδεικνύεται ότι οι πληρωμές έγιναν στον ίδιο λογαριασμό στη Λαική Τράπεζα, αλλά η τράπεζα δεν επιθυμεί να κάνει δηλώσεις.
Βάσει των ισχυρισμών του Παπαχρήστου προκύπτει μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό διευθυντικού στελέχους της KMW που δεν κατονομάζεται και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους δηλώνει άγνοια περί απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του στην Ελλάδα.
Ο ειδικός για θέματα εξοπλισμών ΄Αντριου Φόιερστάιν δηλώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων δεν δίνονται μίζες μόνο στον αγοραστή αλλά πλουτίζουν και στελέχη των εταιρειών.
«Συμβόλαια γερμανικών εταιρειών ύψους δισεκατομμυρίων, κατηγορίες για μίζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές ήδη έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον υπαλλήλων και μεσαζόντων. Και η αρμόδια εισαγγελία Μονάχου; Επί του παρόντος δεν βλέπει ύποπτα στοιχεία. Λες και η δωροδοκία αφορά μόνο τη μία πλευρά» σχολιάζεται χαρακτηριστικά, ενώ και ο κ. Δημητρακόπουλος σημειώνει ότι η ιστορία θα δείξει εάν οι Έλληνες διέφθειραν τους Γερμανούς ή οι Γερμανοί τους Έλληνες.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής Γκέοργκ Ρέστερ τονίζει ότι η μεν Atlas έχει ανακοινώσει τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου ενώ η Rheinmetall αρνείται τις κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση όμως υπόσχεται ότι η εκπομπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.
Repost:Lykavitos
Hμερομηνία δημοσίευσης: 10/01/2014